Educația începe din prima zi


Autor: prof. Claudia Ghețu
Colegiul Național ”Nicolae Bălcescu”, Brăila

“Ce bine este crescut!”, “Ce prost este crescut!“, “Nu are cei 7 ani de acasă!” Rostim frecvent aceste cuvinte, dar știm oare ce înseamnă? Cine este responsabil pentru o rea creștere sau mai cu seamă cine are un rol hotărator în educația copilului.
În primul rand părinții încep să-i învețe pe copii bunele maniere sau să le ofere cei șapte ani de acasă de îndată ce aceștia se nasc. Acest lucru se face prin exemplu. Deși pot face ceea ce le spunem, copiii fac mai degrabă ceea ce facem noi. Bunele maniere îi vor oferi copilului instrumentele de care are nevoie în viață. Principiile care guvernează etichetase bazează pe respectul pentru noi înșine și pentru cei din jurul nostru. Ele îl învață pe copil să-i trateze pe ceilalți cu bunătate și înțelegere și să țină cont de sentimentele acestora.
De asemenea, copilul va căpăta încrederea în sine pe care i-o va da faptul că știe ce și cand trebuie făcut. Nimeni nu vrea să fie ignorant. Această încredere crește odată cu abilitatea copilului de a-i percepe pe cei din jur și de a lega relații care să îl mulțumescă.
Acest subiect a fost dezbătut în perioada 1-8 martie, la orele de dirigenție la clasa a X a G, profil socio umane, Colegiul Național Nicolae Bălcescu, Brăila. Momentul nu a fost ales întamplător de 8 Martie deoarece cu toții au realizat cat de importantă este familia în educația unui copil și mai cu seamă mama, cea pe care o serbăm în această zi frumoasă.
Dar, de fapt ce înseamnă să ai cei șapte ani de acasă? Iată cum au răspuns elevii clasei la această întrebare. A fi bine educat înseamnă:
-Să privești în ochi persoana căreia te adreseazi
-Să saluți
-Să te speli pe maini înainte și după masă
-Să folosești tacamul la masă
-Să spui te rog și mulțumesc
-Să poți purta o conversație cu un adult
-Să te autocontrolezi în locuri publice
-Să își păstrezi curățenia în cameră
-Să fii punctual

Acestea sunt doar cateva din ideile pe care elevii și le-au exprimat dar cu toții au realizat ca trăim într-o lume nebună, avand senzația că înnebunim și noi pe zi ce trece. Asistăm îngroziți la imagini din așa zisele zonele conflictuale, zone ce se ivesc în cele mai neașteaptate locuri de pe glob și se înmulțesc îngrijorător. Desigur, este vorba de o imagine trunchiată și de o viziune catastrofică a societății în care trăim, dar nu putem să nu ținem seama și de această realitate.
În astfel de condiții, mai merită să ne preocupăm de bunele maniere? N-ar fi mai bine să ne întrebăm dacă ele nu au devenit cumva inutile? Răspunsul este unul singur- buna creștere nu este și nu va deveni niciodată inutilă, pentru că ea îl face pe om să se respecte în primul rand pe sine. Am încetat oare să avem idealuri, să gandim, să ne cultivăm, să ne temem, să ne rugăm? Avem oare dreptul să considerăm tradițiile perimate sau depășite? Fără îndoială că nu. Căci nimic nu este nou sub soare…… Iată un vechi adevăr ce nu poate fi negat.
Momente încordate în istoria omenirii au fost. Ele au trecut…..dar bunele maniere au rămas. Ele au rădăcini într-un sentiment uman profund, care tinde spre o armonie între comportare și etică, între frumusețea caracterului uman și moraliatatea sa.
În concluzie ”Codul bunelor maniere” este alcătuit dintr-o mulțime de legi, de fapt, de convenții, avand toate un numitor comun: de a nu-l deranja pe semenul tău, ci al face sa se simtă bine în preajma ta.
Cele două ore de dirigenție dedicate acestui subiect au fost frumoase și gustate de elevi care au încheiat prin redactarea unor scrisori în limba engleză către mama, scrisori în care și-au exprimat ganduri frumoase și mulțimiri fața de cea care le-a dat viața și care îi veghează în toat cee ce fac.