Impactul teatrului în dezvoltarea socio-emoțională a preșcolarului


Autor: prof. înv. preșcolar Daniela Mioara Chisăliță
Grădinița PP Nr. 23 Botoșani

Copiii mici trăiesc o serie de emoții de-a lungul copilăriei. Ei se confruntă cu sentimente de afecțiune și bucurie, furie și frustrare, tristețe și rușine, frică și nervozitate, încredere, mulțumire sau mândrie.
Nu există sentimente corecte sau incorecte, toate emoțiile trăite de copil joacă un rol important în viața acestuia. Nu trebuie să uităm ca sentimentele trăite oferă atât copiilor cât și educatorilor informații despre starea acestuia. Sentimentele pozitive, cum ar fi bucuria și încrederea, dau copiilor siguranță. Acestea spun că că ceea ce se întâmplă în jurul lor este plăcut și îi îndeamnă să repete experiențele plăcute. Alte sentimente pe care le încearcă îi fac pe copii să se simtă prost și semnalează pericolul sau nemulțumirile trăite. Ele îi avertizează că ceva nu este în regulă.
În grădiniță, activitățile extracurriculare, au un bogat conținut cultural, artistic, spiritual, științific, sportiv sau sunt simple activități de participare la viața și activitatea comunității locale având un rol important în dezvoltarea socio-emoțională a preșcolarilor.
Activitățile extracurriculare din grădiniță, orientate spre realizarea conținuturilor educaționale specifice curriculumului preșcolar, sintetizează aspecte ce cuprind aproape în întregime grupa de copii, ele derulându-se de cele mai multe ori în parteneriat cu alte grădinițe, scoli, sau alțe organisme ale comunității locale. Importanța dezvoltării socio-emoționale pentru preșcolari derivă din aceea că oferă recreere, destindere, voie bună, satisfacțiile atmosferei de grup precum și posibilitatea afirmării și cultivarea aptitudinilor artistice.
În aceeași ordine de idei, activitățile extracurriculare pot avea caracter ocazional, în forme foarte variate și contribuie la completarea procesului de învățare, la dezvoltarea înclinațiilor artistice, tehnico-aplicative, la organizarea plăcută a activităților și a timpului liber.
Procesul instructiv educativ se realizează mult mai eficient. Contactul direct cu aspectele reale susține învățarea dat fiind caracterul concret intuitiv al gândirii în perioada preșcolarității, copiii participând la acest gen de activități într-o atmosferă de optimism și voie bună, cu însuflețire și dăruire. Teatrul de păpuși, ca activitate extracurriculară, susține cu real succes, la preșcolari, capacitățile de percepție, înțelegerea, observarea, perseverența, explorarea sau simțul abstractizării.Emoțiile trăite de copil în această situație sunt relevante. Eroii pozitivi din poveștile jucate cu păpuși devin parte din imaginația copilului care preiau apoi prin jocurile de rol, replici, atitudini și emoții. Fie că se rezumă doar la vizionare spectacolelor de teatru, fie că vorbim despre redarea prin dramatizări sau mânuirea de marionete, scenetele susțin achiziționarea unor noțiuni de socializare, de interacțiune cu ceilalți colegi, experimentând emoții și sentimente.
Organizarea de spectacole de teatru, piese jucate de copii implică o sumedenie de activități colaterale menite sa facă dintr-o simplă poveste, o reală reușită. Parte a proiectului eTwinning ,,Lets animate tales “–Să animăm poveștile, piesa jucată de copiii Grupei mari Buburuzele a creat reale emoții și sentimente de bucurie.  (fragment)