În sprijinul părinţilor


Autor: prof. înv. preşcolar Cristina Antal
Şcoala Gimnazială „Sfântu Ilie” Topliţa, Harghita

La şcoală, la grădiniţă, pe stradă, la restaurant, aşteptând să intrăm la cinema putem observa comportamentul copiilor. Atunci când vedem părinţi fericiţi alături de copiii lor care sunt la fel de fericiţi ne punem întrebarea „Care este secretul lor?” sau „Oare cum reuşesc?”.
Unii părinţi consideră că ameninţând cu pedeapsa pot să ajungă la rezultatul mult dorit. Unora le vine mai uşor să ademenească copiii cu dulciuri sau poate chiar cu nişte cadouri scumpe.
Pe de altă parte, pedagogii care au studiat comportamentul copiilor ne spun că ceea ce ne ajută cu adevărat la educarea copiilor este să le spunem, foarte clar şi de la o vârstă cât mai fragedă, care sunt aşteptările noastre.
În felul acesta ei interiorizează aceste aşteptări şi cu timpul ele devin propriile lor aşteptări. Cu alte cuvinte, e în natura copiilor să-şi mulţumească părinţii şi astfel se vor comporta aşa cum sunt învăţaţi de aceştia.
Un prim pas în educarea copiilor este stabilirea unor reguli clare. Acestea îl vor ajuta pe copil să înţeleagă cât să ceară şi până unde are libertatea să meargă, să se desfăşoare. Fiecare întrebare a copilului trebuie să aibă un răspuns din partea adultului. Acestuia trebuie să-i explice celui mic de ce trebuie respectată fiecare regulă şi cum funcţionează aceasta. Primind o explicaţie clară copilul poate să înţeleagă şi, la fel, să interiorizeze fiecare regulă.
Copiii nu au nevoie de explicaţii complicate, elaborate, greoaie. Copiii trebuie să primească motive simple la tot ceea ce trebuie să facă. Atunci când refuză să-ţi adune lucrurile de prin cameră este greşit să-i spunem copilului că suntem obosiţi şi nu mai putem munci în locul lor, şi că i-am cerut de mii de ori să facă ordine dar degeaba. Vom fi mai aproape de succes dacă spunem clar copilului că punându-şi lucrurile la locul lor mai târziu îi va fi mai uşor să le găsească. Benefic va fi si să dai copilului ocazia să fie mândru de lucrurile pe care le face bine. Nu e greu să spunem „Bravo” dar este mult mai bine ca şi de această dată să dăm copilului o explicaţie simplă: „Sunt mândru de tine pentru cum ţi-ai făcut temele”, „Mă bucur că ţi-ai amintit să-ţi pui lucrurile la locul lor”. Dacă lăsaţi copilul să înţeleagă că aţi remarcat că a spus un simplu „mulţumesc” puteţi fi aproape siguri că nici data viitoare, când va avea ocazia, nu va uita să spună cuvântul magic.
Regulile nu sunt doar pentru copii. Şi adulţii trebuie să respecte regulile mai ales când sunt în prezenţa copiilor şi pot fi observaţi de aceştia. Dacă punem şi noi lucrurile la locul lor copilul va învăţa nu doar că avem şi noi reguli sau că regulile sunt respectate de toată lumea dar îşi va şi dori să se comporte ca noi. (fragment)