Proiect educațional în parteneriat – ”Tradiții de Sfintele Paști la români”


Autor: prof. înv. primar Mihaela Nistor
Şcoala Gimnazială Nr.1 Balcani, jud. Bacău

Argument:
Cea mai mare, mai însemnată, mai sfântă şi mai îmbucurătoare sărbătoare de peste an, după spusele românilor de pretutindeni, e sărbatoarea Paştelor, Paştele sau Învierea Domnului, pentru că în această zi „Hristos a înviat din morţi cu moartea pre moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”, iar pe cei vii răscumpărându-i de sub jugul păcatului şi împăcându-i cu Dumnezeu. Ea cade totdeauna la începutul primăverii, anotimpul cel mai frumos şi mai plăcut, când toate în natură învie.
Românii aşteaptă sărbătoarea aceasta, după un post îndelungat, cu mare dor şi bucurie, şi caută în acelaşi timp ca locuinţele lor să fie curate şi cu toate pregătirile făcute în cea mai bună rânduială.

În cadrul proiectului „TRADIŢII DE SFINTELE PAŞTI LA ROMÂNI” derulat în perioada 19 –21 aprilie 2016, elevii claselor I A și a II-a de la Școala Gimnazială nr.1 Balcani și elevii claselor pregătitoare, I și a II-a de la Şcoala Gimnazială Răcăciuni, jud. Bacău, şi-au propus să omagieze această sfântă sărbătoare prin activităţi care să îmbine cât mai armonios utilul cu plăcutul, construind noi produse, utilizând toate formele de activitate: jocul, învăţarea, munca şi creaţia.
De fiecare dată când ne privesc ochi de stele pământene -narcise sau ne învăluie parfum de liliac şi albina munceşte de zor, iar păsările înalţă triluri, ştim că ea, natura (şi unii oameni) îmbracă straiele ÎNVIERII. Atunci gândul nostru fuge tiptil şi îngenunchează lângă icoana bucuriei din copilărie. Acolo… deodată apare IEPURAŞUL cu coşul împletit din răchită, încărcat cu ouă roşii, cu cozonac şi pască, ba chiar îngeraşul veghează din înalt şi tămâia scaldă în curăţenie toată căsuţa sufletului, limpezită de lumina sfântă adusă de la biserică în candela familiei de bunica, pentru a lumina drumul nostru până la primăvara viitoare…

Păstrând la loc de cinste aceste datini, tradiţii şi credinţe,practicându-le alături de copiii noştrii, vom păstra vie spiritulitatea românească, ca pe un izvor de bună creştere.
Scopul:
Îmbogăţirea orizontului cultural şi de cunoaştere al copiilor cu accent pe elemente de educaţie religioasă, privind sărbătorile de PAŞTI: aspecte specifice, simboluri şi personaje biblice, obiceiuri şi tradiţii, poezii, pilde şi legende specifice.
Educarea trăsăturilor de caracter,a valorilor moral-creştine.
Cultivarea şi valorizarea potenţialului creator al şcolarilor mici.
Obiective:
Să identifice elementele religioase specifice sărbătorilor pascale;
Să citească legende, poezii, povestiri care să ilustreze tradiţiile şi obiceiurile Sfintelor Sărbători de Paşti;
Să compună texte, ghicitori şi poezii legate de sărbătoarea Floriilor, Învierea lui Iisus Hristos, iepuraş, ouă roşii, miel;
Să realizeze desene, colaje, felicitări, ouă roşii şi alte produse în care să oglindească tema proiectului “TRADIŢII DE SFINTELE PAŞTI LA ROMÂNI”;
Să realizeze o broşură cu reţete de bucate tradiţionale specifice Paşte;
Să realizeze un portofoliu în care fie reunite rezultatele proiectului;
Să dovedească spirit de cooperare şi corectitudine în jocuri şi concursuri;
Să lucreze în perechi, colectiv şi individual;
Să-şi exprime sentimentele, trăirile şi impresiile.
Parteneri: Şcoala Gimnazială Nr. 1 Balcani, Jud. Bacău; Școala Gimnazială Răcăciuni, Jud. Bacău (FRAGMENT)