Studiu de specialitate – Mini-cercetare – Modalități de dezvoltate a limbajului prin metoda observației sistematice, însoțită de verbalizarea elementelor observate


Autor: prof. înv. preșcolar Vieru Elena
Grădinița cu PN Cioca-Boca, Șcheia, jud. Iași

În activitatea de cercetare am pornit de la următoarea ipoteză:
Dacă în cadrul activităţilor de educare a limbajului la și domeniul științe se utilizează metoda observației sistematice, însoțită de verbalizarea elementelor observate, atunci se perfecţionează exprimarea orală a preşcolarilor, aceștia folosind un vocabular bogat, precis şi expresiv.
Activităţi pe domenii experienţiale (ADE)
Educarea limbajului
Observare : “Animale domestice”
Memorizare: “Căţeluşul şchiop” de E. Farago;
Joc didactic: “Caută mama şi puiul”;
Povestea educatoarei: “Cei trei purceluşi”(adaptare după S.Mihalcov);
Poveste creată: “Întâmplări cu animale”
Jocuri şi activităţi alese (ALA )
Joc de rol: “De-a iepuroaica gospodină”; “De-a medicii veterinari”
Antrenament grafic: “Codiţa purceluşului”
Jocuri intelectuale: “Vorbeşte-mi despre animalul tău”, “Cine face, ce face, cum face?”
Vizite : Deplasarea la o gospodărie particulară
Atât în activităţile pe domenii experienţiale cât şi cu ocazia altor activităţi copiii au posibilitatea de a-şi însuşi cunoştinţe legate de viaţa animalelor şi păsărilor. Astfel ei află multe lucruri legate de viaţa animalelor şi păsărilor, învaţă să le deosebească, să le recunoască, să le cunoască modul de viaţă. În activităţile de observare am avut posibilitatea să le prezint copiilor pisica, câinele, iepuraşul, animale domestice în mediul natural de viaţă (o gospodărie particulară) vaca, oaia, calul, porcul, dirijându-i pe copii să poată observa într-un mod ştiinţific animalul prezentat.
În cadrul activităţii de observare „iepurele” a fost amenajat un ţarc în care iepurele se mişca în voie. Într-un anumit moment al lecţiei (când s-a discutat de modul de hrănire) copiii i-au dat varză, morcovi, salata verde şi i-am lăsat să observe cum se hrăneşte acesta, mişcarea maxilarelor, modul de rupere, de roadere a hranei, poziţia corpului, a labelor.
Pe tot parcursul activităţii, copiii au avut libertatea de a verbaliza acţiunea animalului, de a schimba păreri cu colegii, de a face asocieri cu alte animale pe care ei le au acasă. Am constatat că având libertatea de exprimare copiii prind curaj să vorbească liber, să povestească întâmplări din viaţa animalelor, au prezentat modul cum îşi ajută părinţii în gospodărie hrănind animalele. Cei care au animale în gospodărie s-au exprimat cu mai multă uşurinţă, experienţa de viaţă din familie a demonstrat îndemânarea cu care stiu să se apropie de un animal, să îl ocrotească atunci când gospodarul a vrut să împingă un miel mai departe de copii.
Pentru a lărgi sfera de reprezentări a copiilor referitoare la părţile corpului unui animal şi la funcţiile lor, pentru captarea atenţiei copiilor, precum şi pentru însuşirea conştientă a cunoştinţelor s-a desfăşurat activitatea de observare cu tema „Pisica” (fragment)