Studiu de specialitate – Beneficiile medicale ale condimentelor


Autor: prof. Gabriela-Cristina Stan
Liceul Tehnologic Bârseşti, Târgu-Jiu, Gorj

Istoria condimentelor este aproape la fel de veche ca şi istoria civilizaţiei umane, încă dinainte de Hristos, vechii egipteni folosind diverse condimente, pentru aromatizarea alimentelor, în cosmetică sau pentru îmbălsămarea morţiilor.
Cu toate că în prezent, condimentele sunt relativ ieftine şi răspândite la scară largă, puţini suntcei care cunosc în detaliu beneficiile medicale ale acestora. Atrasă fiind de proprietăţile terapeutice ale condimentelor, am ales spre descriere douăzeci şi treidin cele mai cunoscute condimente.
1.Anasonul este un mijloc de calmare a durerilor şi arsurilorgastrice şi de combatere a balonărilor şi colicilor, în special la bebeluşi. Totodată, anasonul, vindecă afecţiunile biliare, ajută în astenie, migrene, stări de stres şi ameţeală are efect expectorant, antiinflamator şi diuretic.
2.Busuiocul are proprietăţi antiseptice, febrifuge, expectorante, antitusive diuretice şi antispasmodice. Este indicat în afecţiuni digestive, în gripă, răceală, în depresie, epuizare nervoasă, surmenaj, astenie, insomnii şi migrene.Este un stimulent tonic şi energizant care crează bună dispoziţie, ajutând la regenerarea nervoasă şi mintală, mai ales în perioadele de schimbare de anotimpuri.
3.Cardamonul înlătură afecţiunile digestive datorate stresului, ajută sistemul circulator şi împrospătează respiraţia.
4.Chimenul are acţiune emolientă, antiinflamatoare, antispastică şi carminativă. Totodată, înlătură palpitaţiile, calmează durerile de inimă, ajută la eliminarea pietrelor la rinichi şi la fluidizarea secreţiilor bronhice.
5.Cimbrul este un adevărat antibiotic natural, distrugând majoritatea bacteriilor şi microorganismelor patogene. În acelaşi timp, ajută în caz de infecţii urinare şi renale, în litiază renală, dischinezie biliară, penumonie, tuberculoză şi tulburări respiratorii, calmează durerile de gât, are efect bronhodilatator, analgezic şi calmant al sistemului nervos.
6.Coriandrul este tonic al sistemului nervos şi stimulant al memoriei, având în acelaşi timp, şi rolul de a elimina calculii urinari şi de a reduce febra.
7.Cuişoarele au efect calmant, vermifug, antivomitiv, antiseptic şi antiviral. De asemenea, cuişoarele stimulează pofta de mâncare şi cresc imunitatea organismului. Sub formă de ulei, pot fi folosite ca dezinfectant în stomatologie.
8.Dafinul calmează durerile de stomac, ajută în boli ale inimii, hepatită, iritaţii ale pielii, hemoroizi, reglează menstruaţia, elimină pietrele de la rinichi precum şi cele din vezica biliară.
9.Feniculul este recomandat în enterocolită, faringită, laringită, afecţiuni dermatologice, renale şi intestinale, în infecţii oculare, tratarea ulcerului cutanat sau pentru înlăturarea oboselii. (fragment)