BodyART înseamnă conştientizare


Autor: prof. înv. primar Ruba Loredana
Liceul cu Program Sportiv, Satu Mare

BodyArt este un concept nou, care câștigă teren sigur în lumea adulților în sălile de sport, dar are multiple valențe formative pentru preșcolari, școlar mic sau adolescent. Cu alte programe școlare ar putea fi o bună completare pentru Dezvoltare personală în școli.
Cele mai mari dezamăgiri ale mele nu au legătură cu ce știu sau nu copiii, cu ce au reușit să asimileze sau cât sunt de cuminți, ci sunt legate de modul în care noi, adulții, deopotrivă educatori și părinți, le pregătim viitorul, conștiență că ei sunt totul, minunați, dar și mugurii națiunii de mâine.
Cele mai mari dezamăgiri ale mele sunt legate de ușurința cu care tratăm educația lor, noi, dascălii, cei care ar trebui să umplem cu prospețime și activități oportune programul lor zilnic. Asta cu atât mai mult cu cât rezultatele muncii noastre s-au dovedit slabe.
Cele mai mari dezamăgiri ale mele sunt din cauza unor opționale care nu exprimă opțiunea nimănui, nici măcar a dascălului- e mai comod așa-, necum a bietului copil; din cauza unor cuvinte goale ca ”personalizare”, ”individualizare”, folosite mult prea des în van; din cauza pseudo proiectelor cu puternic iz de stătut și minciună, rar reușite educaționale pentru copil.
Curajoasă și optimistă din fire, încerc să-mi depășesc dezamăgirile făcând ceva, s-a născut astfel unul din cele mai frumoase proiecte: ”Vreau să fiu mai fericit”. Am ales ca partener educațional PRIMAGYM Satu Mare, cu produsul educațional bodyART. Este dublat la clasă de un opțional cu titlul ”Dezvoltare personală”, a cărui concepție–programă, suport de curs îmi aparține.
Câteva concluzii s-au desprins deja din experiența a câteva antrenamente cu clasa a IV-a:
1.Fără dubiu, bodyART împinge limitele atenției copilului, jucându-se cu ea, întrărind-o, mărind capacitatea de concentrare, cu stimul auditiv dominant.
2.Conduce cu intenție, persistent, cu îndârjire chiar atenția copilului spre sine, spre propriul corp, apoi, prin interiorizare, spre sinele interior, prin inducție verbală.
3.Cultivă nesperat de frumos tăcerea, liniștea, le evidențiază puterea și valoarea, dând greutate și mai mare cuvântului rostit. Pentru un popor balcanic, zgomotos și colorat, trebuie să fie un deziderat important în educația aplicată vlăstarelor ei.
4.Cultivă detaliul și aplecarea spre amănunt. Detaliul aici îl reprezintă gleznă, degetele, călcâiul, încheieturile, -detalii în aparență mici ale propriului corp. Induce subtil ideea că detalii banalizate numai pentru că sunt zilnic cu noi își au importanța lor și trebuie tratate ca atare: respirația, poziția corpului, privirea, ritmul cu grupul, relaxarea etc. (fragment)