Studiu de specialitate – „Situaţia copiilor a căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate”


Autor: prof. înv. primar Kopoştiuc Otilia
Şcoala Gimnazială Rona de Sus -Maramureş

Odată cu venirea democraţiei, locuitorii ţării noastre şi-au schimbat viziunea asupra calităţii vieţii. Mulţi dintre oameni au dus o viaţă grea, plină de lipsuri şi datorii. Plecarea la muncă în alte ţări mai dezvoltate a devenit o oportunitate de neglijat pentru a scăpa de greutăţi şi de a oferi măcar copiilor o viaţă decentă, oferindu-le posibilitatea de a progresa material, educaţional şi profesional.
Dar toate au riscul lor, de aceea aceste lucruri nu au oferit întotdeauna o viaţă liniştită şi fericită pentru copiii care material, au tot ce le doreşte inima dar sunt departe de părinţii lor, lipsindu-le dragostea, poveţele şi educaţia acestora. Reîntregirea familiei ar fi soluţia optimă pentru a rezolva situaţia aceasta, însă nu se poate face tot timpul aşa cum se doreşte, ci doar aşa cum se nimereşte.
Studiile de specialitate arată că de cele mai multe ori aceşti copii au probleme de dezvoltare emoţională, socială sau în ceea ce priveşte evoluţia şcolară.
O componentă foarte importantă va fi cea legată de creşterea nivelului de conştientizare al părinţilor cu privire la efectele migraţiei lor asupra copiilor, precum şi necesitatea de a desemnat un reprezentant legal pentru copii.
Cercetarea s-a derulat în zona Maramureşului la şcoala în care îmi desfăşor activitatea. Eşantionul a fost format din elevi cu vârsta cuprinsă între 10 şi 14 ani.
Scopul studiului:
Creionarea unui profil al familiei de migranţi, identificarea factorilor favorizanţi plecării părinţilor la muncă în străinătate, modul în care copiii percep plecarea părinţilor la muncă în străinătate, efectele plecării părinţilor asupra copiilor şi identificarea celor mai potrivite căi pentru a proteja aceşti copii aflaţi în situaţie de risc.
Metoda chestionarului folosită în momentul inițierii studiului a fost aplicată copiilor și care a vizat următoarele aspecte:
•Gradul în care îi preocupă lipsa părinţilor;
•Identificarea schimbărilor ce intervin în viaţa familiei, respectiv între copii şi părinţi şi între părinţi, în urma plecării unuia sau ambilor părinţi în străinătate.
•Implicarea părinților de la distanţă în educaţia copiilor;
•Indentificarea modalităţilor în care copiii cu părinţii plecaţi îşi proiectează viaţa profesională
Chestionar “ De ce au plecat părinţii departe de mine?”
•Care dintre părinţii dvs. lucrează în străinătate?
•De ce credeţi că au plecat din ţară?
•Consideraţi ca fiind întemeiate motivele plecării părinţilor în străinătate?
•Aţi participat la luarea deciziei privind plecarea părinţilor?
•De când sunt plecaţi părinţii voştri?
•La plecarea din ţară, părinţii voştri v-au lăsat în grija……………… (fragment)