Utilizarea dispozitivelor mobile în învăţământ


Autor: prof. Elena Frunză
Colegiul Tehnic “Anghel Saligny” Bacău

Un dispozitiv multimedia oferă posibilitatea de accesarii informaţiei în orice moment şi în orice loc. S-a creat astfel un spaţiu virtual, în care se poate realiza şi formarea. Din motive lesne de înţeles, printre utilizatorii cei mai dispuşi să utilizeze aceste tehnologii se numără tinerii, iar formarea şcolară şi academică a experimentat, aşadar, deja noile metode ale m-learning-ului.
Utilizarea tehnologiilor mobile în mediul şcolar şi conduce la îmbunătăţirea relaţiei elevi – profesori prin crearea unui raport bidirecţional, mai ales în timp real, în timp ce lecţia este în curs.
iPad-ul în şcoala reprezintă un prim exemplu la nivel de masă al tabletelor, este cu siguranţă un dispozitiv în măsură să creeze o piaţă nouă şi un nou câmp de aplicaţii.
7 modalităţi uşoare şi ieftine de a implementa m-learning
Un prim element care trebuie luat în considerare în abordarea unui proiect m-learning este costul său. Aparent, este vorba de tehnologii care sunt încă scumpe pentru cine trebuie să producă şi să distribuie materiale originale, însă nu este întotdeauna cazul. Pe de o parte, de fapt, răspândirea exponenţială a dispozitivelor face ca şi instrumentele pentru realizarea conţinutului să fie mai accesibile, iar pe de altă parte, m-learning poate însemna multe oportunităţi, unele chiar şi cu costuri mici. Ceea ce contează, mai ales, este creativitatea utilizatorilor.
Articolul lui John Feser ne aminteşte 7 dintre acestea:
1. Microblogging;
2. Crearea unui website sau blog WordPress;
3. Pornirea unui canal pe YouTube;
4. Alerte mesaje SMS (Text);
5. Crearea unei versiuni mobile a prezentărilor PowerPoint;
6. Audio Podcasting;
7. Poll Everywhere.
Zece sfaturi pentru proiectarea conţinutului pentru m-learning
Un rezumat al aspectelor ce urmează a fi luate în considerare pentru proiectarea unei activităţi de m-learning este propus de Gerry Griffin, într-un articol intitulat Ten Tips for Designing Mobile Learning Content, în care cele 10 sfaturi sunt:
1. Două minute de conţinut;
2. Animaţie;
3. Stil conversaţional;
4. Oferiţi idei inteligente;
5. Ţintiţi comportamentele 5% de îndreptare sau recidivist;
6. Stil participativ: cooptaţi cursanţii să proiecteze conţinutul;
7. Caracterizaţi conţinutul prin evenimente viitoare;
8. Rezistaţi tentaţiei să introduceţi totul în modul push;
9. Încurajaţi utilizatorii să se autodiagnosticheze;
10. Faceţi ca experienţa să fie elegantă şi emoţională.
Primele integrări ale telefoanelor mobile în învăţământ au fost realizate prin implementarea de chestionare şi exerciţii de limbă care rulau pe mobile.
Odată cu avansarea şi ieftinirea tehnologiei, atenţia instituţiilor de învăţământ s-a îndreptat spre dispozitivele de timp PDA şi mai ales wireless PDA, care îndeplinesc multe dintre funcţiile laptopurilor, la care se adaugă o mai mare mobilitate
Podcasting-ul este o sindicalizare (syndication) a conţinutului audio, prin feed-uri, în cadrul blog-urilor audio. Mobcasting este un termen născocit de către Andy Carvin de la Digital Divide Network, în Ianuarie 2005, pentru a descrie grupuri de oameni care utilizează telefoanele mobile pentru a crea podcasturi pe o temă oarecare, cu predilecţie în domeniul implicării civice şi politică. Mobcasting este utilizat acum la scară largă în educaţie şi instruire. Prin urmare, omul devine dependent de tehnologie şi este implicat în dezvoltarea şi utilizarea acesteia.