Ce este istoria?


Autor: prof. Pleșa Violeta
Școala Gimnazială Nr. 2 Căscioarele, Com. Găiseni, jud. Giurgiu

Este o întrebare la care fiecare dintre noi încercăm să găsim răspuns mânați fie de curiozitate, fie de porniri contradictorii. Astfel, pe de o parte, istoria reprezintă multitudinea de întâmplări petrecute în trecut, întâmplări ale căror eroi devin modele peste timp, iar pe de altă parte reprezintă povestirea acestor întâmplări.
Istoria, care se putea crede pâna acum că este o materie pe lângă celelalte, se arată ca fiind din ce în ce mai mult ca o necesitate. Da, cunoașterea ei este o necesitate pentru fiecare om, pentru tragerea concluziilor, pentru îndemnuri și mângâieri. Eu, când spun Istorie, nu înțeleg doar istoria unui oraș oarecare sau a unei provincii, a unui stat sau a unei națiuni, ci o ințeleg în totalitatea ei, cu legăturile ei infinite, care merg de la o latură la alta și trec peste milenii. (Nicolae Iorga, „Despre importanța istoriei”, 1940)
Istoria este martorul care confirmă trecerea timpului, iluminează relitatea, vitalizează memoria, oferă călăuzire în viața de zi cu zi și ne aduce știri din antichitate (Cicero).
Istoria este cea mai frumoasă poveste. Chiar daca nu începe cu „a fost odată ca niciodată”, povestea omenirii începe acum patru milioane și jumătate de ani, în Africa, răspândindu-se treptat și pe celelalte continente.
Aici, în istorie, regăsim, poate, mai mult ca în toate celelalte domenii ale științei, atât diversitatea naturii umane, cât și constantele acesteia. Bogăția de informații este cea care ne conduce spre parcurgerea fiecărei pagini și ideea că din tot acest cufăr de vechituri putem afla câte ceva despre noi, despre ce am fost și despre ceea ce suntem.
Studiul istoriei poate fi înțeles ca o călătorie în urma căreia ne îmbogățim spiritual și intelectual, ne putem defini mai bine prin tot felul de comparații, meditații și analogii.
Istoria prezintă aspecte legate de apariția și organizarea statelor, de relațiile dintre acestea, ocupațiile oamenilor din cele mai vechi timpuri și până în zilele noastre, organizarea oamenilor pe grupuri sau pe categorii sociale, creații artistice, invenții, construcții sau religie.
De asemenea, studierea istoriei este importantă, deoarece ea permite cunoașterea trecutului și înțelegerea prezentului, asigură dezvoltarea conștiinței comunității și a fiecărui individ, asigură cunoașterea evoluției istorice a omenirii, scoate în evidență greșelile trecutului astfel încât acestea să nu se mai repete.
Istoria rămâne cea mai frumoasă poveste scrisă în marea carte a bibliotecii universale.