Prima zi în clasa pregătitoare


Autor: înv. Roşu Natalia Elena
Şcoala Gimnazială Radu cel Mare, Găeşti, jud. Dâmboviţa

Mulţi copii la 6 ani pot începe şcoala, deoarece la şase ani cei mai multi dintre copii au înţelegerea suficient de dezvoltată, încât aceasta să le permită să stea departe de casă patru ore. Ca de obicei acest lucru variază de la copil la copil şi unii copii vor fi mai pregătiţi decât alţii în a sta departe de părinţi şi să îşi facă cunoştinţe în rândul altor copii. Fiecare copil se dezvoltă în propriul său stil.
Familia este centrul universului pentru copilul de 6 ani. Deşi ei vor vrea să se joace cu alţi copii şi pot lega noi prietenii. Ei vin în contact cu diferite idei şi feluri de comportament la şcoală şi de asemenea trebuie să se adaptateze într-un întreg nou sistem sau reguli. Nu trebuie să fiţi surprinşi dacă copilul este obosit sau plangăcios, mai ales după terminarea programului de la şcoală. Fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare.
V-aţi auzit vreodată copilul spunând „Mami, mi-ar plăcea să mă pedepseşti trimiţându-mă în camera mea“? Sigur că nu. Dar motivul este că disciplina nu este acelaşi lucru cu pedeapsa. Cea mai bună disciplină este înrudită cu educaţia, cu faptul de a le arăta copiilor cum ne aşteptăm să se poarte în lume. Reguli clare – şi nişte părinţi care să le respecte strict – iată de ce au nevoie copiii ca să se simtă în siguranţă. Dar cum puteţi să vă daţi seama că de fapt copilul vă cere să-l aduceţi pe calea cea dreaptă?
Clasa pregătitoare vine în ajutorul părinţilor, deoarece copiii intră în şcoală la vârsta de 6 ani şi au posibilitatea de a învăţa şi de a lucra într-un mod plăcut.