Creativitate şi interdisciplinaritate în organizarea şi desfăşurarea unei excursii şcolare


Autor: prof. Irina-Elena Filimon
Liceul Tehnilogic “Ovid Caledoniu”, Tecuci

În contextul noii reforme a învăţământului se pune, firesc, un puternic accent pe dezvoltarea creativităţii elevului, pentru fiecare oră ataşându-se o secvenţă de “extinderi”, modalitate prin care profesorul poate dezvolta această latură a personalităţii umane.
Aceste “extinderi” sunt cu atât mai eficiente cu atât sunt de natură intra- şi interdisciplinară, în interiorul şi în grupele diferitelor obiecte de învăţământ.
Dacă elevii au descoperit prin propriile lor eforturi – de observaţie, de imaginaţie şi gândire – o însuşire mai puţin vizibilă a unui obiect, un aspect al unui fenomen sau proces, dacă au găsit o soluţie nouă de rezolvare a unei probleme, ori au redactat compuneri într-un stil personal, original sub aspectul conţinutului şi al formei, toate aceste genuri de activităţi pot fi considerate forme de manifestare a însuşirilor creative, care se cer stimulate şi dirijate.
În condiţiile în care este planificat şi organizat procesul de instruire şi educare a elevilor din şcolile noastre, trebuie valorificate maximal toate posibilităţile pe care acesta le oferă pentru realizarea obiectivului la care ne referim deoarece învăţarea creativă este o cerinţă logică, izvorâtă din caracteristicile şi nevoile epocii contemporane, care pune în faţa omului problemele greu de rezolvat, numai cu un “echipament” intelectual dominant reflexiologic, adresându-se, mai ales, reflexiei condiţionat-operante-caracteristică a echipamentului intelectual creative.
O abordare interdisciplinară, pe o scară lărgită, o reprezintă excursia şcolară care are capacitatea de a lua cunoştinţă pe viu cu literatura prin vizitarea unor case-muzeu ale scriitorilor consacraţi, cu geografia prin “descoperirea” formelor de refief pe care le străbat, aşezărilor umane şi prin surprinderea aspectelor economice prin localităţile vizitate şi istoria prin vizitarea muzeelor, castelelor, castrelor, şantierelor arheologice, cu religia şi continuitatea sa de 2000 de ani ce se perpetuează de-a lungul timpului odată cu formarea poporului român ca popor creştin.
Excursiile contribuie la îmbogăţirea cunoştinţelor elevilor despre frumuseţile ţării, la educarea dragostei, respectului pentru frumosul din natură, artă, cultură, o mai mare apropiere între elevii clasei prin desfăşurarea în comun a acestor activităţi extraşcolare.
Programarea unei excursii implică atât participarea profesorului-diriginte cât şi a colectivului de elevi pentru alegerea traseului şi a duratei excursiei. Inclusiv această etapă îi obligă pe elevi să lucreze cu harta, să facă un traseu care să-i motiveze intelectual şi afectiv, să-şi reamintescă anumite cunoştinţe din domeniul geografiei, istoriei, literaturii române etc. Pentru a stabili cu exactitate ce obiective trebuie să cuprindă excursia.
La prima vedere, o excursie nu implică un act de creativitate major. Acesta se desfăşoară în prima fază prin crearea traseului optim şi apoi pe întreaga desfăşurare a activităţii, printr-o succesiune de momente care prefaţează prin ele însele o trambulină pentru dezvoltarea laturii creative a personalităţii fiecărui elev. În acelaşi timp, alegerea unui astfel de tip de creativitate reprezintă o evaluare la faţa locului a cunoştinţelor dobândite anterior, la clasă sau în familie, coroborate cu cele pe care le percepem, şi le însufleţesc direct de la sursă, cu participarea activă a elevilor la o cunoaştere afectivă făcută dintr-o perspectivă reală ce reflectă situaţii autentice.
Excursia ajută la dezvoltarea intelectuală şi fizică a elevului, la educarea lui cetăţenească şi patriotică. Excursia îl reconfortează pe copil, îi prilejuieşte însuşirea unei experienţe sociale importante, dar şi îmbogăţirea orizontului cultural-ştiinţific.
Prin excursii elevii îşi suplimentează şi consolidează instrucţia şcolară prin însuşirea de noi cunoştinţe de material didactic adecvat. Reprezintă în acelaşi timp, finalitatea unei activităţi îndelungate de pregătire psihologică a elevilor, pentru a-i face să înţeleagă excursiile nu numai din perspectiva evadării din atmosfera de muncă, ci şi ca un act de ridicare a nivelului cultural şi comportamental.

Un gând despre ”Creativitate şi interdisciplinaritate în organizarea şi desfăşurarea unei excursii şcolare

 1. igrosu zice:

  +++++ar putea fi folosit la MATERIA PROPRIETATE INTELECTUALA pentru a fi studiat brevetul…..++++
  In Romania a fost inventat Titirezul Controlabil care este net superior
  celui clasic. Functioneaza asa :

  http://www.youtube.com/watch…
  http://drivenspinningtop.blogspot.com/
  Este magic, interactiv, educativ, stiintific , imbunatateste coordonare
  mina-ochi, indeminarea tehnica/practica , ofera solutii tehnice simple
  noi,educa rabdarea, este indragit in egala masura de baieti si fete,
  dezvolta creativitatea fiind cu totul diferit fata de ce este pe piata si
  in laboratoarele scolare .
  O parte din beneficii au fost prezentate in 2 articole publicate in
  jurnale americane.

  Dă clic pentru a accesa oje_1369821921.pdf

  Dă clic pentru a accesa education-2-3-3.pdf

  Poate fi o piesa importanta in EDUCATIA PENTRU VIATA
  Este produs de
  REKUBUS/Germania http:www.rekubus.eu care il produce sub numele comercial
  TOP SPEEDY http:www.rekubus.eu/top-speedy.

  Prof.dr.fiz.Ioan Grosu
  ioan.grosu@chem.uaic.ro 0726 024 330
  Alte detalii pe http://www.google.com CU grosu,titirez SAU grosu,top speedy
  sau pe http://olx.ro CU titirezul secolului 21

Comentariile nu sunt permise.