Să salvăm Pământul!


Autor: prof. înv. primar și preșcolar Florea Simona
Şcoala Gimnazială Nr. 1 Micești

“Natura, binefăcătoare, munceşte pentru a restabili ceea ce omul nu încetează să distrugă.“ (Le Comte de Buffon)
Cel mai preţios dar pe care şi-l poate dori cineva este viaţa. Noi toţi am primit-o în dar şi acest lucru ne face să ne gândim serios cum trebuie să o trăim. Atunci când începe viaţa începe şi călătoria noastră. În toată această mare călătorie de pe pământ nu căutăm decât bucurie. Căutăm bucurie oriunde ne găsim. Se pare că această enigmă a bucuriei nu poate fi înţeleasă decât atunci când o găsim cu adevărat şi când simţim că necazurile din jur se împrăştie ca norii după ploaie urmând să răsară binefăcătorul soare. Şi de parcă nu ar fi deajuns această viaţă plină de împliniri şi bucurii, ni se mai adaugă şi curcubeul având ca reprezentant natura. Aşadar, primeşti o viaţă şi ca setul de binecuvântări să fie complet ţi se pune la dispoziţie şi o “casă”. Pământul reprezintă, pentru fiecare dintre noi “casa”, deşi fiecare percepem diferit acest cuvânt şi uităm că locuim cu toţii în aceasta “casă“. Noi suntem răspunzători pentru îngrijirea acestei planete şi trebuie să luptăm împreună spre înflorirea ei. Atunci când primeşti un dar este foarte important cum îl întrebuinţezi, ce condiţii îi oferi şi cât respect îi datorezi. Cu toţii aparţinem acestei Planete şi avem dreptul şi obligaţia să o întreţinem aşa cum ne-a fost dată.
Cu siguranţă majoritatea am observat că în ultimii ani am început să adoptăm o oarecare atitudine de neglijenţă faţă de propria noastră “casă”, fiind pe cale să devenim chiar noi inamicii propriului cămin. Dacă am fi lipsiţi pe o mică perioadă de timp de calitatea aerului, a apei, a hranei şi a altor beneficii ale Pământului, poate am înţelege mai bine dreptul la viaţă al Terrei. Felul în care noi avem grijă şi respectăm acest drept, demonstrează dorinţa noastră de a trăi. Din păcate, parcă nu dorim să trăim şi poate fără să ne dăm seama, ne distrugem propria viaţă. De ce nu încercam să salvăm planeta, să o facem mai bună, mai curată şi să renunţăm la mizeria ce ne înconjoara? Poate suntem prea comozi şi nu ne pasă de viaţa Terrei fără să conştientizăm faptul că viaţa ei influenţează viaţa noastră.
Ai primit în dar o viaţă şi totodată condiţiile cele mai bune pentru desfăşurarea activităţilor zilnice. Suntem înzestraţi şi cu intelect de care putem să ne folosim. Ce ne rămâne de făcut? Să păstrăm ceea ce ni s-a oferit în dar- atât viaţa cât şi mediul. Este nevoie de mai multă atenţie şi de mai multă responsabilitate din partea noastră pentru a trăi într-un mediu curat, pentru a respira aer curat, pentru a bea apă curată şi pentru a putea folosi din plin beneficiile naturii. (FRAGMENT)