Disciplinarea pozitivă a elevilor


Autor: înv. Dobraniș Gabriela
Școala Gimnazială Ungureni, Bacău

Disciplinarea pozitivă în şcoală începe cu o bună comunicare şi se recunoaşte faptul că cele mai multe comportamente din viaţa de zi cu zi sunt învăţate prin preluarea lor de la alte persoane. Disciplinarea elevilor este rezultatul muncii şi a eforturilor părinţilor, dar şi a cadrelor didactice de-a lungul copilăriei. Ei îşi focalizează atenţia în educaţia copilului pe ceea ce „Nu trebuie să facă acesta, pentru a-l menţine în siguranţă şi pentru a-l face să se comporte civilizat”. Disciplinarea elevilor este un proces îndelung şi complex în care până şi cei mai buni pregătiţi şi experimentaţi părinţi şi dascăli o dau în bară uneori.
E normal să greşeşti, dar dacă ai ocazia, ocoleşte-le!
Prin educaţie, părinţii pot dobândi cunoştinţele şi competenţele necesare în vederea îndeplinirii unor obiective intermediare care pot fi realizate şi care jalonează creşterea, dar şi educaţia copiilor.
Trebuie să înveţi elevii să gândească pozitiv, să aibă încredere în ei, iar atenţia pe care i-o acorzi în fiecare zi este un element necesar pentru dezvoltarea lui psihică. Arată-i că-ţi pasă de gândurile şi sentimentele lui şi îi transmţii astfel un mesaj pozitiv. A-ţi păstra calmul te ajută nu numai pe tine ca dascăl, conservându-ţi nervii şi sănătatea fizică, mentală, dar este şi o metodă utilă pentru a creşte elevul puternic şi sănătos. Nu trebuie să ţipi şi să îl cerţi constant dacă face ceva rău, aşa nu-l vei educa sau disciplina, ci dimpotrivă, elevul va deveni frustrat, poate timid, introvertit, izolat şi fricos. Deci, aceasta nu este o metodă de disciplinare eficientă, care să dea rezultate.
Disciplina şi educaţia elevului reprezintă cartea de vizită a oricărui părinte şi apoi a cadrului didactic, deoarece educaţia începe în familie încă de timpuriu.
In demersul de creştere şi de educare a copiilor, părinţii au ca principali parteneri cadrele didactice şi psihologii.
Al doilea context esenţial de viaţă al copilului, în afara familiei este şcoala. De aceea, ceea ce se întamplă în şcoală, are un impact semnificativ asupra dezvoltării armonioase şi a bunăstării copiilor. Măsurile stricte şi agresive de disciplinare conduc la formarea unui elev anxios, timid, care nu are încredere în forţele proprii. Cadrele didactice trebuie să găsească un anumit echilibru între blândeţe şi autoritate. Dar, după cum bine ştiţi şi dumneavoastră, uneori regulile pe care le impunem sunt făcute să fie încălcate, deoarece aceste abateri de la reguli şi de la norme impuse le fac elevilor copilăria mai frumoasă şi le formează cele mai amuzante amintiri! (fragment)