Metoda „pălăriilor gânditoare” în predarea matematicii


Autor: prof. Ludușan Ioana Raveca
Liceul Teoretic „Gheorghe Șincai”, Cluj-Napoca

Am primit o carte ca elevă, pe care diriginta mi-a scris frumusețea matematicii o descoperi după ce ai învățat-o cu adevărat, atunci nu am înțeles eu foarte bine ce a vrut să-mi spună dar azi văd cu alți ochii.
Frumusețea matematicii o putem descoperii chiar dacă nu vom fi niciodată cei mai mari matematicieni și nici măcar buni rezolvitori de probleme. Eu ca dascăl asta încerc să le las în mintea elevilor cărora le predau, o gândire bine structurată și dragoste pentru rezolvarea de probleme.
Metoda celor „Şase pălării gânditoare” a fost creată de Eduard de Bono în cartea sa intitulată „Six Thinking Hats”. Titulatura ei are la bază proverbul englezesc „Gândeşte în conformitate cu pălăria pe care o porţi”.
Este o modalitate de exersare a gândirii ca interpretare de rol şi are o valoare formativă deosebită. Permite persoanei să se ocupe la un moment dat de un singur aspect, de o singură latură a gândirii şi face posibile schimbările de perspectivă în exersarea şi desfăşurarea gândirii unei persoane, fără ca eul acesteia să fie afectat. Cum funcţionează această metodă în cazul rezolvării de probleme?
· Pălăria albastră: defineşte problema. Exprima controlul procesului de gandire; este culoarea cerului care este deasupra tuturor, atotvazator si atotcunoscator, supravegheaza si dirijeaza bunul mers al activitatii, este preocuparea de a controla și de a organiza.
· Pălăria albă: oferă informaţiile şi materialele disponibile în legătură cu problema discutată. Este obiectivă asupra informațiilor și este neutră.
· Pălăria verde: vizează soluţiile posibile. Exprimă ideile noi, stimulând gândirea creativă; este simbolul fertilității, al producției de idei noi, inovatoare.
· Pălăria galbenă: are în vedere posibilităţile reale de realizare a soluţiilor propuse. Oferă o pespectivă pozitivă și constructivă asupra situației, culoarea galbenă simbolizează lumina soarelui, strălucirea, optimismul, este gândirea optimistă, constructivă pe un fundament logic.
· Pălăria neagră: evidenţiază slăbiciunile fiecărei soluţii propuse. Exprimă prudența, grija, avertismentul, judecata. Oferă o pespectivă întunecoasă, tristă, sumbră asupra situației în discuție, reprezintă perspectiva gândirii negative, pesimiste.
· Pălăria albă: leagă soluţiile de informaţiile disponibile, răspunzând la întrebări de genul: “Au soluţiile propuse o bază informaţională?” Este obiectivă asupra informațiilor și este neutră;
· Pălăria roşie: stimulează participanţii să răspundă la întrebări de genul: “Ce simţiţi în legătură cu soluţiile propuse?” Lasă liber imaginației și sentimentelor, este impulsivă, poate însemna și supărare sau furie, reprezintă o bogată paletă a stărilor afective;
· Pălăria albastră: alege soluţia corectă şi trece mai departe. Exprimă controlul procesului de gândire, albastru e rece, este culoarea cerului care este deasupra tuturor, atotvăzător și atotcunoscător, supraveghează și dirijează bunul mers al activității, este preocuparea de a controla și de a organiza. (fragment)

Publicitate