Disciplinarea elevilor


Autor: înv. Solomei Ionela
Școala Gimnazială Letea-Veche, Bacău

”Pentru viaţă, un tezaur, Pentru oameni, giuvaier, Disciplina e de aur, Mai ales când e de fier” (epigramă de Nelu Ionescu-Quintus din Antologia epigramei româneşti, 2007)
Disciplinarea copilului înseamnă a-l învăța să aibă un comportament responsabil și să se autocontroleze. Cu o disciplină adecvată și coerentă, elevul va învăța despre consecințe și își va asuma responsabilitatea pentru propriile acțiuni. Principalul scop este de a încuraja copilul să învețe să-și dozeze atât sentimentele, cât și comportamentul. Această tehnică este denumită automonitorizare.
Disciplina recompensează elevul pentru comportamentul adecvat și îl descurajează pe cel neadecvat, utilizând mijloace corecte și pozitive. Unii profesori cred că disciplina înseamnă pedeapsa fizică, cum ar fi lovirea, pălmuirea sau abuzul verbal cum ar fi tipatul sau amenințarea copilului.
Consecințele pedepsei fizice sunt ca elevii învață din exemple. Numeroase studii au arătat că modelele cu cea mai mare influență din viata unui elev sunt chiar profesorii săi. Este important ca profesorii să aibă un comportament exemplar pe care să îl urmeze și elevii lor. Folosind pedeapsa fizică sau provocând suferințe asupra unui elev pentru a-l opri să nu se mai comporte incorect, elevul va înțelege că este bine să rezolvăm problemele prin violența. Copiii învață cum se face acest lucru privindu-i pe părinții și pe profesorii lor cum folosesc violența fizică împotriva lor.
Alte probleme cauzate de violența fizică includ:
Distrugerea simțului dreptății și corectitudinii;
Distrugerea relației;
Afectarea demnității elevului, a respectului de sine, a stimei de sine;
Posibilitatea unei leziuni fizice sau psihologie;
Efecte pe termen lung – copilul poate deveni retras, temător sau să aibă un comportament agresiv;
Copilul poate evita pedeapsa fizică spunând minciuni.
Cauzele unui comportament neadecvat
Copiii au un comportament neadecvat din mai multe motive, si anume:
Sunt presați de schimbările majore din viața lor cum ar fi destrămarea familiei  (fragment)