Sărbătorim Ziua Pădurii prin… Literatură


Autor: prof. Odagiu Mira
Colegiul Economic – Arad

Pădurea reprezintă poate cel mai important factor stabilizator al mediului înconjurator, ce asigură conservarea resurselor de apa şi echilibrarea regimului de scurgere.
Ea aduce mari servicii societăţii omeneşti, contribuind la creşterea calităţii vieţii prin funcţiile multiple de protecţie şi producţie pe care le îndeplineşte. Distrugerea ecosistemelor reprezintă motivul pentru care anul 2011 a fost declarat Anul International al Pădurii, ceea ce a determinat ca activitatea literar-ecologică propusă clasei a XII-a G, a Colegiului Economic Arad, să lege aceste aspecte ecologice de imaginea pădurii reflectată în operele scriitorilor români.
Activitatea, organizată de d-na prof. Odagiu Mira, în cadrul Comisiei de Ecologie din şcoală, s-a desfăşurat în data de 6 aprilie la ora 14, cu elevii clasei a XII-a G a Colegiului Economic, pentru a marca Luna pădurii sub forma unui concurs literar-ecologic organizat pe trei secţiuni:
I.Secţiunea colaj – tema pădurii
II.Secţiunea recitare – tema pădurii
III.Secţiune eseu :”Ipostaze ale pădurii/ codrului în operele scriitorilor români” În faza premergătoare proiectului elevii şi-au ales secţiunea la care vor să participe, au cerut sfaturi, sugestii, o listă de autori şi o bibliografie orientativă. Sarcinile de lucru au fost ditribuite cu două săptămâni înainte de derularea activităţii astfel încât elevii să poata căuta şi disemina informaţiile dar şi să realizeze produsele finite.
S-a realizat, de asemenea, un program al activităţii, au fost lansate invitaţiile Comisiei de Ecologie din şcoală, doamnelor profesoare de geografie şi biologie, pentru a conferi activităţii un caracter transdisciplinar, şi, activitatea a demarat.
Activitatea a debutat cu prezentarea de către profesor a unui material Power Point intitulat: „Zece motive pentru a ocroti pădurea” şi a unei scurte prezentări a activităţii şi a relaţiei dintre literatură şi natură (ecologie).
A fost ales un juriu care a evaluat: corectitudinea literară şi ştiinţifică a eseurilor, prezentarea estetică şi grafică a colajelor şi talentul recitativ al concurenţilor.
Au fost expuse şi prezentate colaje având ca temă pădurea ,colaje realizate în diferite tehnici: grafică, pictură,desen, suprapunere şi îmbinare de diverse materiale precum frunze şi flori presate, fotogafii, citate, versuri reprezentative din literatura română, etc. Fiecare colaj a avut un motto reprezentativ. (fragment)

Publicitate