Studiu de specialitate – Managementul Memoriei


Autor: prof. Babin Ștefan Horia
Colegiul Național “Cantemir-Vodă” București

Calculatorul a devenit un instrument indispensabil în zilele noastre. Peste tot unde mergem vedem câte un calculator sau un ecran care afișează informații de interes public, reclame etc.
Spațiul liber pe hard-disk este o problemă din mai multe puncte de vedere:
 Dacă este sa vorbim de partiția de sistem, Windows-ul ocupa un spațiu la instalare și un spațiu mai mare cu până la 60-70% la 1-2 ani după instalare. Știm că este recomandat să formatăm partiția de sistem cel puțin o dată pe an deoarece datele stocate fizic pe hard-disk din instălarile, dez-instălarile, copierea, mutarea si ștergerea de fișiere vor fi așezate dezordonat din punctul de vedere al vitezei de calcul a intregului sistem și, cum spunem noi, în limbajul – obișnuit – “calculatorul se va mișca mai greu”. (Deși sistemul de operare Windows 7 iși face singur defragmentarea, aceasta ajută, dar nu înlocuiește un Windows 7 reinstalat pe termen lung).
 Dacă vorbim despre celelalte hard-disk-uri sau partiții, acestea se pot umple treptat cu diverse informații importante pentru noi, și astfel spațiu pe hard-disk devine tot mai mic.
Pentru a avea mai mult spațiu de manevră pe hard-disk trebuie sa achiziționăm un hard-disk nou sau să înlocuim un hard-disk existent cu unul de capacitate mai mare.
Pe langă aceste probleme sunt convins că, cel puțin 1 data ați avut probleme la ștergerea unui fișier. Din fericire, astazi, problemele legate de spațiu pe hard-disk sau aproape orice problemă hardware sau software se pot rezolva printr-o simplă accesare a unui motor de cautare classic pe internet. De ce? Fiecare utilizator care are o problemă o postează pe un forum și există persoane, specializate în domeniul IT sau nu, care postează soluții la aceste probleme. Aceste soluții sunt folosite și de persoanele care au postat problema pe forum, dar mai important și de către persoanele care au acea problema si caută soluția acesteia cu ajutorul unui motor de cautare clasic. Trecând de această paranteză definirea problemei de ștergere a unui fișier este foarte simplă, rezolvarea acestei probleme necesită cunoștințe și inovație din partea utilizatorului PC-ului.
Definirea problemei: Încerci să ștergi un fișier și apare un mesaj prin care ți se spune că acel fisier este activ, sau îți apare o eroare, și din această cauză acel fișier nu se poate sterge. (fragment)