Cine sunt, cine ești? Jocuri de autocunoaștere și cunoaștere reciprocă


Autor: prof. înv. primar Boudi Melania
Școala Gimnazială Dr. Vasile Lucaciu, loc. Satu Mare

Dorinţa de autocunoaştere începe încă din copilărie, atunci când copilul devine conştient de corpul, de sentimentele, de emoţiile sale. Cine sunt? Ce vreau? Ce pot să fac? sunt întrebările pe care şi le pune şi doreşte să afle răspunsuri la ele. Modul în care se va percepe pe sine însuşi va duce la autocunoaştere, la construirea imaginii de sine.
Copiii cu imagine de sine pozitivă vor avea încredere în forţele proprii, vor fi optimişti şi vor finaliza activităţile începute. Copiii cu imagine de sine negativă, nu vor avea încredere în forţele proprii, se vor teme că nu vor fi în stare să finalizeze activităţile începute, ceea ce va duce la obţinerea unor rezultate mediocre la învăţătură. Părinţii vor fi primii care, cu multă răbdare, îl vor ajuta pe copil să-şi formeze o atitudine pozitivă faţă de sine.
Având în vedere că începutul anului şcolar este momentul în care copilul cunoaşte alţi copii de vârste apropiate şi îşi doreşte să relaţioneze cu ei, să se facă cunoscut, pe parcursul clasei pregătitoare am organizat mai multe jocuri de autocunoaştere şi cunoaştere reciprocă adaptate particularităţilor de vârstă şi individuale ale elevilor.
Prin intermediul jocurilor de autocunoaştere şi cunoaştere reciprocă, elevii au găsit cu uşurinţă asemănările şi deosebirile dintre ei şi colegii lor. Am urmărit dezvoltarea capacităţii de autocunoaştere şi cunoaştere reciprocă, dezvoltarea spiritului de solidaritate, de disciplină şi respect reciproc. Jocurile s-au desfăşurat la întâlnirea de dimineaţă ca activitate de grup sau în perechi, la orele de dezvoltare personală sau momente recreative.
Salată de fructe (am aplicat jocul atât părinţilor cât şi elevilor)
Materiale necesare : jetoane cu fructe , un bol pentru ,,salata de fructe‘’
Obiective: să reţină numele în mod distractiv, să identifice fructele de pe jetoane sau fructele aduse de cadrul didactic pentru ,,salată’’
Descriere: La intrarea în sala de clasă, fiecare părinte/elev este rugat să-şi ia un jeton cu un fruct din coşuleţul pregătit de către profesor. Scaunele sunt aranjate în cerc pentru ca fiecare să-l vizualizeze pe fiecare. (fragment)