Cititul, într-o societate în care copiii preferă să se uite la televizor


Autor: prof. înv. primar Moldoveanu Iuliana
Școala Gimnazială Morteni, jud. Dâmbovița

Vizionarea TV şi calculatorul dăunează dezvoltării şi funcţionării creierului uman. Cele câteva ore, pe care copiii le petrec zilnic în faţa televizorului şi a calculatorului, încă din primii ani ai vieţii, vor influenţa definitoriu modul în care creierul va răspunde pe viitor la provocările lumii reale, la modul în care va procesa informaţia.
Prin studiile realizate în America, s-a demonstrat că majoritatea tinerilor întâmpină dificultăţi majore în înţelegerea unui text ce depăşeşte nivelul gimnaziului, în urmărirea unui punct de vedere al autorului sau succesiunea unei argumentaţii. De multe ori, aceştia nu sunt capabili să-şi prezinte propriile argument. Copiii nu înţeleg, nu-şi amintesc şi mai mult decât atât, nu pot aplica ceea ce au citit.
Maria Winn a demonstrat, printr-un studiu făcut pe un grup de 500 de copii ȋtre 9-10 ani, că există o legătură între vizionarea TV şi declinul abilităţii de a citi. Aceştia au declarat că preferă să se uite la televizor decât să citească. Aceasta reprezintă o situaţie general la nivelul tuturor societăţilor occidentale, unde vizionarea TV reprezintă un “ritual zilnic”.
Este uşor de constatat că şi în România, copiii şi tinerii preferă vizionările TV şi nu mai citesc cărţi. În 1990 Maria Winn susţinea că “Televizorul este mai provocator, mai relaxant, nu pretinde nici un efort, spun copiii, şi de aceea îl preferă”. Chiar şi pentru cei mai mulţi dintre adulţii care se uită la televizor au avantajul că, atunci când citesc o carte, înţeleg şi conţinutul acesteia cu mult mai mult decât pricep tinerii generaţiei TV.
Într-un articol documentat minuţios şi publicat în revista Reading Reaserch Quaterly, doi cercetători de la Universitatea Leyden din Olanda au selectat şi sintetizat date esenţiale privind relaţia dintre uitatul la televizor şi citit. Ei au identificat principalele mecanisme prin care televiziunea subminează lectura:
“*televiziunea anulează satisfacţia pe care o produce lectura, înlocuind-o cu plăcerea facilă a micului ecran, şi astfel inhibă dezvoltarea abilităţilor necesare citirii;
*vizionarea solicită un efort mental inferior celui cerut de lectură, ceea ce îl face pe copil să găsească cititul mult prea dificil; (fragment)