Caracteristicile acumulatorului ideal


Autor: prof. Dorin Sabou
Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu”, Baia Mare

Sursele secundare, referite în continuare “acumulatori” sunt folosite pentru înmagazinarea energiei electrice furnizate de o sursă externă şi redarea ei consumatorilor.
Deşi aceste dispozitive sunt sunt cunoscute de publicul larg datorită utilizării lor în alimentarea consumatorilor portabili (telefoane mobile, aparate foto, camere video, laptop-uri etc) sau mobili (autovehicule), ei sunt folosiţi şi în aplicaţii staţionare, ca surse de rezervă în cazul indisponibilităţii reţelei principale dar şi în aplicaţiile tot mai numeroase de obţinere a energiei electrice din surse regenerabile.
În stadiul actual al dezvoltării lor, acumulatorii reuşesc să satisfacă doar parţial aşteptările consumatorilor, fiind încă departe de ceea ce ar trebui să fie. Putem spune chiar că le acceptăm toate neajunsurile pe care le au doar pentru că au o calitate extraordinară şi anume că pot să înmagazineze energia electrică, oferind portabilitate şi mobilitate consumatorilor.
Performanţele la care au ajuns acumulatorii în zilele noastre îi fac potriviţi şi acceptabili pentru multe aplicaţii, însă încă nepotriviţi pentru altele. Adevărul este că pe măsură ce performanţele lor cresc şi ei reuşesc să satisfacă în mod acceptabil cerinţele unor aplicaţii, oamenii îşi doresc să îi folosească la alte aplicaţii, cu cerinţe mult mai mari, pentru care aceştia nu sunt încă pregătiţi. Acesta este motivul pentru care avem mereu o nemulţumire la adresa lor, trecând cu vederea faptul că ei satisfac într-o măsură destul de bună cerinţele aplicaţiilor pentru care au fost dezvoltaţi.
Se pot da nenumărate exemple referitoare la cele de mai sus. Astfel, dacă în anii ’80 ne-am fi bucurat să avem acumulatori care să ne scutească de necesitatea de a cumpăra baterii pentru lanterne, aparate de radio sau jucării, trecem destul de uşor cu vederea că acumulatorii de azi au rezolvat aceaste probleme şi că alimentează cu succes consumatori cu cerinţe mult mai mari, ca laptop-uri, tablete, camere foto şi video, telefoane mobile şi chiar aeromodele în zbor. Suntem nemultumiţi de faptul că ei nu sunt încă o soluţie acceptabilă pentru consumatori mult mai mari, cum ar fi automobilele electrice, avioanele sau gospodăriile izolate.
Şi totuşi, ce ne-am dori de la un acumulator, care ar fi performanţele pe care ar trebui să le atingă acesta pentru ca să îl considerăm aproape de acumulatorul perfect? În primul rând am dori să înmagazineze o cantitate cât mai mare de energie. Cât de mare? Este uşor de răspuns acum, dar aşa cum am arătat în paragraful anterior, în scurt timp pretenţiile noastre vor creşte iar răspunsul de acum va părea greşit… (fragment)