Aplicarea metodelor moderne în grădiniță


Autor: ed. Chiojdoiu Mariana
G.P.N. Nr. 1 Cislău, jud. Buzău

În învăţământul preşcolar învăţarea se realizează prin mai multe activităţi: activităţi pe domenii experienţiale (care se pot desfaşura într-o maineră integrată, interdisciplinară sau pe discipline), jocuri şi activităţi didactice alese (pe care copiii şi le aleg singuri şi care se desfăşoară pe grupuri mici, în perechi şi chiar individual) şi activităţi de dezvoltare personala (care inclus rutinele, tranziţiile)
În cadrul activităţilor pe domenii experienţiale am încercat o nouă abordare a demersului didactic prin adaptarea si aplicarea unor metode active si interactive. Iată cateva exemple:
Explozia solara
Scopul acestei metode este de a obţine cat mai multe întrebări şi astfel cât mai multe conexiuni între concept. Este o modalitate de stimulare a creativităţii individuale şi de grup. Metoda este uşor de aplicat, îndragită de copiii, fiind recunoscută de aceştia ca un joc al steluţelor. Copiii se prind repede in joc, acesta fiind pe de o parte o modalitate de relaxare sip e de altă parte, o sursă de noi descoperiri.
Metoda am folosit-o în cadrul proiectului “Primăvara a venit” – ADE: DS+ DOS
Am organizat colectivul de copii sub formă de semicerc, iar în faţa lor am aranjat steluţele. La mijloc am aşezat steluţa mare, peste care am aşezat o imagine care reprezintă anotimpul primăvara. Celelalte cinci steluţe le-am aşezat în jurul celei mari, atenţionând copiii că pe fiecare steluţă este scrisă câte o întrebare, cu culori diferite:
“CE”- cu verde“CINE”- cu roşu
“CAND”- cu galben“UNDE”- cu albastru
“DE CE”- cu portocaliu
Zâna Primăvara a ales cinci copii care, la rândul lor şi-au ales câte o steluţă. Pe rând le-am cititit întrebarea de pe steluţă şi le-am explicat modul de lucru: fiecare copil şi-a ales o steluţă, îşi allege doi-trei parteneri cu care formează o echipă. Fiecare echipă trebuie să găsească cât mai multe întrebări referitoare la imaginea prezentată folosind întrebarea după steluţa aleasă. Pentru a obţine cât mai multe conexiuni între întrebările decoperite, se stabileşte ordinea adresării întrebărilor. (CE? CINE? UNDE? CÂND? DE CE?) (fragment)