Rolul calculatorului în viața elevului – Avantaje și dezavantaje


Autor: prof. înv. primar Schintee Carmen
Șc. Gimnazială „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu, jud. Gorj

Avansul tehnologiei informaționale schimbă radical modul nostru de viață, de comunicare cu ceilalți, de recepționare a informațiilor. În viitor este de așteptat ca rolul calculatorului în viața noastră să fie esențial; orice elev va trebui să stăpânească acest domeniu pentru a obține cu ușurință ceea ce își dorește.
Școala, prin dotarea cu calculatoare individuale a sălilor de informatică dar si a altor cabinete – limbi străine, geografie, biologie etc. – măcar cu un singur computer, reprezintă ocazia de a învața și a comunica la nivel înalt. Elevii știu că internetul permite accesarea cu ușurință a informațiilor dintr-un număr infinit de domenii; potențialul de învățare este imens. Este o modalitate de a trece peste izolare.
Cadrele didactice, în colaborare cu familia, trebuie sa pregătească elevul pentru întâlnirea cu internetul ; acesta trebuie protejat când e vorba de exploatarea acestei noi si uluitoare surse și acest lucru se face prin prezentarea site-urilor pe care trebuie să le viziteze și prin discutarea despre atitudinea pe care trebuie să o adopte față de informațiile nepotrivite, dăunătoare. Este o nouă ocazie de a-l învăța pe elev responsabilitatea pe care o implică luarea unei decizii. Calculatorul nu este utilizat pentru a înlocui activitatea de predare a cadrului didactic, ci pentru a veni tocmai în sprijinul predării, ajutându-l astfel să-și îndeplinească mai bine funcția sa didactică fundamentală.  (fragment)