„Lecția pentru toți”


Autor: prof. înv. preșcolar Stan Iuliana Georgeta
Școala Gimnazială ”Avram Iancu” Abrud

„Lecţia pentru toţi” derulată şi în acest an în cadrul Campaniei Globale pentru Educaţie, în perioada 5-11 mai a fost organizată ca o lecţie deschisă susţinută de prof. pt. înv. preşc. Georgeta Stan, la grupa mare pe care o conduce şi la care au răspuns prezent părinţii copiilor, iar din partea Consiliului Local Abrud d-nul consilier Ioan Matei.
Tema întregii campanii şi a acestei activităţi a fost problema copiilor cu dizabilităţi: dificultățile cu care se confruntă copiii cu dizabilități, dar și despre potențialul pe care îl au aceștia. Copiii au fost familiarizaţi cu termenul de “dizabilitate”, au fost solicitaţi să dea exemple de diferite tipuri de dizabilităţi şi au fost îndemnaţi să înțeleagă că majoritatea dizabilităților nu îi opresc pe copii să poată participa la numeroase activități.
Totodată, cei prezenţi au răspuns mai multor întrebări, precum: “Cum arată viitorul unui copil care nu are șansa de a merge la școală?”, “Ce se poate face în școala noastră pentru a oferi un sprijin mai puternic copiilor cu diferite?”, “Ce trebuie să facă autoritățile pentru a garanta că fiecare școală răspunde nevoilor copiilor cu dizabilități?”, “Ce sprijin ar fi necesar din afara școlii?”. Mesajele copiiilor au fost adresate preşedintelui ţării: “să facă mai multe blocuri pentru aceşti copii care nu au unde locui, să le dea mâncare, să le ofere bani ca să poată trăi şi să poată merge la şcoală”. Pe lângă această lecţie copiii auparticipat şi la alte activităţi specific dintre care amintim: jocul “Şerpi şi scări”, desene referitoare la cum ar trebui să arate o şcoală care să răspundă nevoilor tuturor copiilor.
Părinţii care au luat cuvântul şi-au exprimat părerea că astfel de lecţii sunt binevenite şi cadrele didactice trebuie să-i educe pe copii în ideea de a nu-i marginaliza pe copiii cu dizabilităţi, ci „de a-i integra în colectiv şi de a le acorda atenţie la fel ca celorlaţi copii” ne mărturiseşte un părinte.

Evenimentul de la Şcoala Gimnazială “Avram Iancu” Abrud a oglindit ceea ce s-a întâmplat nivel mondial, pentru că proiectul desfăşurat sub sloganul „Drepturi egale, şanse egale” s-a desfăşurat concomitent în mai multe ţări din lume. Scopul acestuia este dreptul la educație adecvată, copiii cu dizabilități să nu se mai confrunte cu marginalizare pe viață, sărăcie și nedreptate. „Mă bucur că am fost invitat să particip, alături de dumneavoastră la această lecţie. Ca şi consilier local dar şi ca om am susţinut şi voi susţine educaţia, voi fi aproape de şcoală, de cadrele didactice şi le voi sprijini în demersul lor educaţional” ne mărturiseşte d-nul consilier Ioan Matei.