Studiu privind hormonii fericirii


Autor: prof. Georgescu Ramona
Colegiul de Silvicultură și Protecția Mediului Rm. Vâlcea

Cercetatorii americani Hammer şi Lykken susţin că misterul fericirii are de-a face cu chimia. Fiecare om vine pe lume cu un număr de receptoi ai fericirii, continuți în zestrea sa genetică, aceştia așteaptând să fie „hrăniţi” cu endorfine și serotonină. Când receptorii au primit o cantitate îndestulătoare din aceștia, psihicul atinge cote maxime.
Serotonina și endorfina reprezintă două substanțe cu metabolisme strâns legate între ele, care se influențează reciproc și a căror cantitate e controlată de creier. Serotonina este un monoamino-transmițător sintetizat la nivelul unor neuroni din sistemul nervos central, la nivelul celulelor plachetelor, care are un rol important în producerea somnului, în procese depresie şi anxietate, în funcţii motorii, în termoreglare, în reglarea presiunii arteriale, în actul vomei, în funcţii hormonale. Este produs din triptofan și i s-a identificat un rol important în producerea depresiei şi anxietăţii, datorită legăturilor chimice pe care le produce, dacă se găsește în cantitate scăzută. Formula chimică brută a serotoninei este: HO-C6H 5-NH-C-(CH2)2-NH2. E numit şi „hormonul fericirii” şi unii susţin că e implicat în „chimia dragostei”. Serotonina este întâlnită în ţesuturile vegetale, animale, veninuri.
Endorfina a fost identificată în 1960, de către neurochimistul american Choh Hao Li, de la Universitatea California din San Francisco, fiind izolată din hipofiza de cămila. Efectul endorfinei a fost descris abia 15 ani mai târziu (anul 1975), de către Hugh si Kosterlitz, care au numit substanța encefalină (izolată din creier de porc). Hao Li și-a dat seama că e vorba de același principiu activ și a făcut noi experimente. Rezultatele au fost uimitoare: injectată în creier, endorfina avea un efect de 48 de ori mai puternic decât morfina, iar injectată intravenos, de 3 ori. Ca și morfina, dădea o dependență extrem de puternică. În funcție de zona în care se găsesc, endorfinele sunt stocate ca atare sau sub formă inactivă. Interacționează cu receptorii localizați la nivel cerebral, reducând senzația de durere, interacționând similar cu medicamente precum morfina și codeina. (fragment)

Publicitate