Munca în echipa – rol esențial în dezvoltarea școlarilor și preșcolarilor


Autor: înv. Danciu Ștefania-Daniela
Școala Gimnazială Gîngiova, jud.Dolj

Spiritul de echipa este o calitate importantă care pregăteşte copiii pentru provocările vieţii de adult şi îi ajută să înveţe cele mai bune mijloace pentru a reuşi în viaţă. Însă nu este o calitate înnăscută, ci este un „bun” dobândit care-i învăţa despre încredere, responsabilitate, comunicare sau cooperare. Insuflă-i copilului spiritul de echipă încă din primii ani ai copilăriei!
Spiritul de echipa este în strânsă legătură cu o altă abilitate pe care copiii trebuie să o înveţe şi să o stăpânească: cooperarea. Aceasta presupune iniţial integrarea copilului într-un grup, ai cărui membri au un scop său ţel comun. Încercarea de a îndeplini misiunea presupune multe aptitutidini pe care copilul le va dezvolta din lucrul în echipă cu alţi copii. Este o abilitate care oferă copilului fundaţia pentru reuşitele de la maturitate.

Spiritul de echipa se formează cel mai bine între vârsta preşcolara şi cea şcolară, cu precădere în anii de şcoală. Copiii sunt implicaţi în grădiniţe şi şcoli în proiecte de grup care îi ajută să înveţe ce înseamnă spiritul de echipă şi să tragă foloasele acestuia în viaţa lor. Cel mai important lucru în lucrul în echipa este punerea interesului grupului deasupra oricăror interese personale – un lucru destul de greu de realizat la copii, care sunt adesea egocentrişti şi cred că lor li se cuvine tot!
Altfel, aceştia se vor simţi demotivaţi, vor dezvolta frica de eşec şi se vor considera neputincioşi sau incapabili să reuşească în viaţă. Copiii trebuie îndrumaţi cu grijă în acest proces şi ajutaţi să depăşească eşecurile sau temerile fără a-i afecta pe termen lung. Lucrul în echipa este un efort comun al tuturor participanţilor la proiect şi presupune multe urcuşuri şi coborâşuri care trebuie controlate corespanzator.

În cadrul procesului de învăţare, munca în echipă este percepută ca o altă tehnică de a realiza învăţarea individuală. De cele mai multe ori echipele sunt mai capabile decât indivizii să rezolve probleme sau să găsească soluţii mai bune. Pentru desfăşurarea procesului didactic, munca în echipă prezintă numeroase avantaje: încurajarea elevilor să înveţe şi să muncească împreună (elevii cu rezultate mai slabe pot avea un randament mai bun muncind în echipe cu alţi colegi, acest lucru conducând şi la alt avantaj, anume sprijinirea elevilor să respecte valoarea tuturor indivizilor – un aspect important într-un sistem educaţional pe deplin incluziv); facilitarea schimbului de cunoştinţe şi experienţă între elevi; a profita de învăţarea din grupul de colegi (prin intermediul experienţelor împărtăşite, fiecare individ va fi ajutat să devină mai conştient de propriul comportament). (fragment)