Sfântul Valentin sau Dragobete


Autor: prof. înv. primar Aldea Oana-Ionela
Școala Gimnazială Mogoșani, jud. Dâmbovița

Sfântul Valentin sau mai bine zis Valentine`s Day este o sărbătoare preluată din cultura vestică, aniversată pe data de 14 februarie, prilej cu care fiecare cuplu îşi exprimă dragostea prin diverse metode fie ele tradiţionale sau ceva mai neconvenţionale. Provenienţa numelui este destul de incertă. Biserica Catolică susţine că au existat trei Valentini în istorie:
– Valentin din Roma, un preot declarat martir în anul 269. Rămăşiţele acestuia se găsesc în Biserica Sfântului Praxed din Roma.
– Valentin din Terni, proclamat în 197 drept episcop. A fost ucis în timpul persecuţiei împăratului Aurelian. Rămăşiţele acestuia au fost adăpostite în biserca Basilica din Terni. – Al treilea Valentin este acoperit în mister. Tot ce se ştie despre acesta este că a fost crucificat în Africa, alături de alţi compatrioţi.
Legenda spune că Sfântul Valentin a fost persecutat de către împăratul roman Claudius al doilea. Se spune că în timpul unei discuţii între cei doi, împăratul a încercat să-l convingă pe Valentin să renunţe la creştinism astfel fiind absolvit de orice pedeapsă. Valentin a refuzat. Mai mult, a încercat să-l convingă pe Claudius să devină creştin. Pentru acest fapt, a fost executat. Tot legenda spune că înainte de execuţie, Valentin a înfăptuit un miracol prin vindecarea fiicei celui care l-a întemniţat. Înainte de a fi capturat, Valentin servea rolul de preot în cadrul armatei conduse de Claudius. Ce nu ştia împăratul este că noaptea, preotul oficia slujbe de cununie religioasă. De asemenea, prima scrisoare scrisă de Valentin a fost trimisă chiar cu o seară înainte de execuţia acestuia. De aici a pornit şi tradiţia scrisorilor de dragoste.Şi totuşi, sărbătoarea tradiţională numită Dragobete are o poveste total diferită. În România, sărbătoarea are loc pe data de 24 februarie şi este numită si sărbătoarea iubirii.
Dragobetele se diferentiază de Sfântul Valentin, acesta fiind un bărbat chipes si neastâmpărat. Sărbătoarea este preluată din tradiţiile dacilor, unde Dragobetele era un pazitor al animalelor. Mai târziu, tradiţia a fost transfigurată, iar Dragobetele a devenit protectorul iubirii. Se spune că cine participă la această sărbătoare va fi ferit de boli şi va avea un an îmbelşugat. Si totuşi, românii au preferat tradiţia vestică, astfel că data de 14 februarie este sărbătorită la fel ca şi în alte ţări europene. (fragment)