Reguli pentru realizarea unei prezentări Power Point


Autor: eleva Irimia Ștefania, Clasa: a XI-a C
Profesor îndrumător: Dașu Narcisa Gabriela
Liceul Tehnologic „Costin Nenițescu” Buzău

Prezentarea trebuie gândită în trei dimensiuni narativă (fiecare diapozitiv reprezintă un element important al poveştii, care derivă din diapozitivul precedent, astfel publicul este obligat să rămână atent), descriptivă (fiecare diapozitiv colorează un aspect al poveştii) şi argumentativă (vrei să demonstrezi, vrei să convingi).
Fiecare diapozitiv trebuie să ilustreze un singur punct sau o idee.Nu aglomeraţi diapozitivul. Dacă aveţi o cantitate mare de date, împărţiţi-le în mai multe diapozitive.
Dacă informaţiile de pe diapozitive sunt alb-negru, utilizaţi mai bine literele albe pe un fundal negru – totuşi acest stil este obositor pentru ochi. Mai bine utilizaţi culori deschise, cum ar fi alb şi galben, pe un fundal întunecat, cum ar fi albastru închis. Nu folosiţi culori, cum ar fi roşu sau violet.
Evitaţi diapozitivele cu fonduri în degrade pentru a nu oscila vizibilitatea.
Nu utilizaţi antete pe diapozitive. Nu afişaţi un logo pe absolut fiecare diapozitiv.
Nu folosiţi prea multe cuvinte cu majuscula, deoarece reduc viteza citirii.
Limitaţi numărul de diapozitive. Nu utilizaţi mai mult de un diapozitiv pentru fiecare minut de prezentare. Diapozitivele nu trebuie să conţină întreaga prezentare.

Scopul lor este de a sprijini discursul dumneavoastră şi pentru a sublinia punctele importante.
Diapozitivele-titlu trebuie să conţină cinci sau mai puţine cuvinte. Conţinutul unui singur diapozitiv trebuie să fie uşor înţeles în 20 secunde – şapte linii pe fiecare diapozitiv şi cel mult şapte cuvinte pe linie! Nu folosiţi decât doua fonturi şi două mărimi de text.
Utilizaţi mai mult diagrame decât tabele- pe cât este posibil.
Două sau mai multe diapozitive simple sunt mai eficiente decât un diapozitiv complicat.Nu aglomeraţi diapozitivul.
Utilizaţi tranziţii simple – de tipul „fly in” care nu distrag atenţia de la informaţia prezentată. Folosiţi aceeaşi tranziţie pentru mai multe diapozitive, pentru a acorda prezentării senzaţia de unitate. Dacă un diapozitiv este mai important, atunci folosiţi o altă tranziţie care să-l scoată în evidenţă, dar nu folosiţi efecte diferite pentru fiecare diapozitiv în parte.
Folosiţi efecte speciale, atâta vreme cât ele accentuează ideile şi nu creează mai mult confuzie.
Nu utilizaţi muzică – ea distrage atenţia de cele mai multe ori.Utilizaţi elementele audio subtil, atrăgând atenţia publicului asupra diapozitivelor cele mai importante.
La sfârşitul prezentării faceţi o recapitulare a celor mai importante idei. Și folosiți un slide de încheiere în care mulțumiți publicului.