Importanța jocului în orele de limbi străine


Autor: prof. Alina Danciu
Colegiul Tehnic ”Dumitru Mangeron”, Bacău

Se știe că viața unui copil este bazată pe joc, pe distracție și pe activități simbolice variate tocmai pentru a-i învăța să trăiască cu zambetul pe buze. De asemenea, jocul îi ajută să se dezvolte atât fizic cât și psihic, îi încurajează să lucreze în echipă, stimulează atât memoria cât și creativitatea. Însă, caracteristica cea mai importantă a jocurilor este că participanții trebuie să respecte întotdeauna anumite reguli. Încă de mici, aceștia vor învăța că viața presupune, de fapt, niște „legi” pe care trebuie să le accepte și să le respecte.
Elevii, încă niște copii, adoră jocul și joaca, iar noi, profesorii, trebuie săînțelegem acest interes, folosind la clasă cât mai multe activități ludice astfel încât aceștia să învețe jucându-se și să se joace învățând.
În ceea ce privește desfășurarea orelor de limbi străine, jocul didactic este mai mult decât necesar. Jocul face trecerea de la învățământul tradițional la cel modern, atrăgându-le atenția elevilor, motivându-i săînvețe ceva nou și aparent greu. Jocul face ca orele să devina cu adevărat agreabile și distractive, dar și interesante și pe înțelesul tuturor. Jocul este foarte important în cadrul orelor de limbi străine pentru că îi determină pe elevi să folosească cât mai des vocabularul respectiv și regulile gramaticale, dezvoltă spiritul de echipă, iar atenția și capacitatea de concentrare a acestora atinge cote maxime.
Din experiența profesională proprie, pot spune că elevii învață desenâand, recitând, cântând, dialogând, interpretând roluri diverse, rezolvând rebusuri, citind glume, lucrând în echipă, mimând, rezolvând exerciții ludice, memorând etc.
S-a observat că elevii preferă exercițiile în care trebuie să găsească cuvintele corespunzatoare imaginilor, exercițiile cu variante multiple, exercițiile de completare a spațiilor libere, marcarea prin desen a noțiunilor de vocabular, ordonarea corectă a literelor pentru a forma cuvinte, descoperirea sensului ghicitorilor etc. (fragment)