Efectele globalizării asupra mediului înconjurător


Autor: elev Ungureanu Mădălin, Clasa: a X-a B
Profesor îndrumător: Dașu Narcisa Gabriela
Liceul Tehnologic „Costin Nenițescu” Buzău

Globalizarea este un proces complex care are loc la nivel mondial şi care redefineşte structura lumii, şi de asemenea un fenomen care are trei cauze principale în impactul său asupra mediului: tehnologia, politica şi economia. În consecinţă, globalizarea din ultimele decenii provoacă degradarea mediului, prin domenii care până acum le-am acordat o mare importanţă, dar fără o idee despre efectele pe care le-a provocat. Inevitabil, încălzirea globală este unul dintre efectele nedorite, care tinde să devină o problemă majoră a umanităţii care este neglijată sau dată pe un plan secundar în mod voit.
Cea mai gravă ameninţare adresată globalizării este lipsa tot mai mare a resurselor naturale. Iar cei mai mari consumatori sunt statele precum Statele Unite, China, India, unde cerinţele cresc pe zi ce trece şi sunt nevoite să se transforme din exportatori în importatori de resurse naturale şi alte materii prime. Ne putem aştepta la o epuizare a resurselor naturale până în prima jumătate a secolului al XXI-lea.
Pământul se încălzeşte din ce în ce mai mult, iar acest lucru se datorează în principal omenirii, prin dorinţele şi cerinţele tot mai mari de avea cât mai mult fără a se gândi la consecinţe; se defrişează, se poluează aerul cu diverse noxe, se poluează apa, contribuie la dispariţia unor specii de animale şi plante, etc.
Efectele încălzirii globale sunt graduale şi există posibilitatea ca guvernele lumii să ia măsuri necesare pentru ca populaţia să se adapteze la noile condiţii. Dar aceste măsuri ţin de strategia, educaţia, ajutor etc, elemente care nici în prezent nu sunt uşor manevrabile. Iar ceea ce lipseşte cel mai mult în realizarea acestui lucru este voinţa politică din partea multor state ca de exemplu Statele Unite şi problema Protocolului de la Kyoto. Atunci când apare problema economică, multe state se retrag şi nu se gândesc îndeajuns la efectele pe care le produc în lume. Dar un lucru este totuşi îmbucurător, acela că mulţi economişti si-au dat seama că o cooperare între economie şi mediu va fi benefică pentru viitorul nostru şi vom reuşi să lăsăm generaţiilor un Pământ locuibil.