Studiu de specialitate – Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor -Reflecții pentru părinți-


Autor: prof. înv. primar Buncilă Mihaela
Școala Matei Basarab Pitești, Argeș

Fiecare copil, ca de altfel fiecare adult, îşi exprimă şi receptează cel mai bine iubirea într-un limbaj propriu. Oricât de mult ar fi iubiţi de părinţi, copiii nu ştiu acest lucru de la sine. De aceea este foarte important ca părinţii să descopere şi să înveţe principalul limbaj de iubire al copiilor lor. Prin intermediul unuia dintre cele cinci limbaje de iubire, specific copilului dumneavoastră, timpul acordat, cuvintele de încurajare, darurile, serviciile sau mângâierile fizice, îi veţi putea transmite în mod eficient şi necondiţionat, sentimente de respect, afecţiune şi implicare totală, ce vor avea o mare rezonanţă în sufletul său.
Cum puteţi învăţa limbajul de iubire al copilului dvs.?
Este un proces de durată. Pe măsură ce copilul dvs. creşte, veţi constata că există un limbaj de iubire pe care îl foloseşte în mod special.
Iată câteva sugestii…
Observaţi felul în care copilul îşi exprimă iubirea faţă de dumneavoastră!
Observaţi felul în care copilul dumneavoastră îşi exprimă iubirea faţă de ceilalţi!
Ascultaţi cu atenţie care sunt cele mai dese rugăminţi ale copilului dumneavoastră!
Observaţi care sunt lucrurile de care se plânge cel mai adesea copilul dumneavoastră!
Oferiţi-i copilului dumneavoastră posibilitatea de a alege!
Cum puteţi folosi alegerile în scopul descoperirii principalului limbaj de iubire al copilului?
Variantele pe care le oferiţi copilului dvs. depind de vârsta şi de preocupările/interesele lui.
Alegeri pentru un copil de vârstă şcolară mică.
“Vrei să-ţi fac o plăcintă cu mere (serviciile) sau vrei să ne plimbăm în parc (timp acordat)?”
“Pentru că lipsesc două zile din oraş, când mă întorc preferi să îţi aduc un cadou (darurile) sau să îţi scriu o poezie despre cât de minunat/ă eşti (cuvinte de încurajare)?”
“Vrei să ne jucăm ceva de genul „am încredere în tine pentru că … (cuvinte de încurajare) sau preferi să îţi repar jucăria stricată (serviciile)?”
Alegeri pentru un copil de zece ani.
“Ce preferi de ziua ta, o bicicletă nouă (darurile) sau o călătorie într-un oraş pe care ţi-l doreşti să-l vizitezi (timpul acordat)?”
“Preferi ca în seara aceasta să-ţi repar calculatorul (serviciile) sau să jucăm baschet împreună (timpul acordat şi legătura/ contactul fizic)?”
Alegeri pentru un copil în perioada preadolescenţei.
“Dacă te-ai simţi descurajat/ă şi eu aş vrea să te ajut să-ţi revii, ce ţi-ar fi de mai mare ajutor, să-ţi spun cât de mult te iubesc şi te apreciez (cuvintele de încurajare) sau e suficient să te strâng în braţe şi să-ţi spun: Sunt alături de tine! (mângâierile fizice) ?”
Dacă aveţi copii în perioada preadolescenţei…
Preadolescenţa este o fază dificilă în care s-ar putea ca niciun alt limbaj al iubirii să nu funcţioneze în afară de cel al mângâierilor fizice, şi acestea doar dacă sunt făcute în grabă.

Preadolescenţii vă îngreunează uneori misiunea de a le umple rezervorul de iubire. Ei vă testează pentru a afla dacă îi iubiţi cu adevărat. O pot face devenind irascibili, fără motiv, sau pur şi simplu având un comportament pasiv/agresiv.
Acest comportament poate fi felul în care subconştientul lor ar vrea să vă întrebe: chiar mă iubeşti?
Aceste comportamente sunt mereu un test pentru părinţi.
Dacă reuşiţi să rămâneţi calmi, liniştiţi şi amabili (fermi, dar amabili), înseamnă că aţi trecut cu bine testul şi că în final adolescenţii se vor maturiza şi vor depăşi această etapă grea din viaţa lor.
Deveniţi poligloţi!
Ca părinţi trebuie să vă amintiţi că învăţarea limbajelor iubirii este un proces de durată şi de maturizare, care se face încet, şi adesea cu greutate. Pe măsură ce deveniţi „poligloţi” vă ajutaţi copiii să înveţe cum să dăruiască şi să primească în toate limbajele iubirii.
Bibliografie
Chapman, G., Campbell, R., Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor, Bucureşti, Editura Curtea Veche, 2001

Publicitate