Studiu de caz – Stimularea și organizarea motivației în învățare a elevilor


Autor: prof. Bâgu Corina
Colegiul Tehnic de Construcții și Protecția Mediului Arad

Subiectul: C. C.
Vârsta: 8 ani şi 7 luni

Prezentarea
C.C. este o fetiţă de aproape 9 ani ani, elevă în clasa a III-a. Provine dintr-o familie organizată, interesată de educaţia ei. Copil dezvoltat normal, cu o stare de sănătate bună, are asigurate toate condiţiile necesare unei bune dezvoltări din toate punctele de vedere. Fiind singurul copil al familiei este puţin răsfăţată de mama şi bunica.
La venirea ei în clasa I, C.C. plângea zilnic, dimineaţa când părinţii o lăsau în clasă, când era provocată să răspundă, când primea o sarcină sau când intra cineva în clasă. Refuza să răspundă când era solicitată, refuza comunicarea cu învăţătorul şi ceilalţi copii, era foarte retrasă, dar liniştită şi cuminte. Deseori când un coleg se apropia de ea şi încerca să-i vorbească începea din nou să plângă. Refuzul sarcinilor şi al comunicării, interiorizarea în lumea ei şi neputinţa de a se adapta la comunitatea şcolară au dus la refuzul participării la activitarea de învăţare şi acumularea unor goluri în cunoştinţele acumulate la şcoală.
Identificarea situaţiei:
Având în vedere situaţia dată, s-a discutat cu părinţii ei şi am aflat că, deşi un copil dorit, la vâsta de 6 ani a avut un puternic șoc emoțional deoarece și-a pierdut un părinte. În urma acestui eveniment a rămas cu sechele emoţionale, plânge foarte repede dacă nu cunoaşte pe cineva, refuză comunicarea şi să rezolve sarcinile date. Sensibilă, fără alte manifestări violente, se retrage în cochilia ei şi stă în umbră. Nu are încredere în sine şi în forţele proprii, îi este teamă că va greşi răspunsurile la întrebările puse şi copiii vor râde de ea. Nu are o motivaţie a învăţării şi nu avea încredere numai în mama şi bunica.
Rezolvarea cazului:
Din discuţiile purtate cu părinţii fetiţei şi mai apoi cu fetiţa, am înţeles că trebuie să intervin în schimbarea comportamentului ei, pentru a modifica atitudinea ei faţă de şcoală şi învăţătură, să stimulez şi să ajut această şcolăriţă să-şi găseacă o motivaţie puternică pentru învăţare, iar randamentul ei şcolar să crească. Pentru aceasta mi-am realizat un plan de intervenţie personalizat cuprinzând următoarele activităţi:
Am purtat mai multe discuţii cu părinţii şi bunicii fetiţei;
Am comunicat permanent cu C.C.;
Am încercat să-i câștig încrederea şi m-am apropiat de ea ca o fiică; (fragment)