Cum ajutăm un copil timid


Autor: inst. Mitroi Doina Rodica
Școala Gimnazială Ișalnița

Un copil care nu participă la activitățile colective, nu se joacă, nu discută și nu răspunde la întrebările colegilor este timid și are nevoie de ajutorul părinților, dar și al educatorilor. Se verifică dacă nu suferă de un defect de auz, ceea ce ar putea fi cauza comportamentului retras al copilului.
Timiditatea poate apărea încă de la grădiniță. Copilul stă retras într-un colț, este lipsit de inițiativă, preferând să privească fără să se amestece în jocurile celorlalți. De ce se comportă în felul acesta? Micuțul timid încearcă să evite situațiile care-l neliniștesc, refugiindu-se în lumea lui și pretinzând că acolo îi este bine. Chiar dacă moare de poftă să iasă cu ceilalți, va pretexta că are teme sau că îl doare stomacul. Şi cu cât evită să se confrunte cu ceea ce-l înspăimântă cu atât i se accentuează starea de neliniște. Pe la vârsta de 6 ani, ideea de a comunica îl înspăimântă. În clasă, se teme să nu spună o prostie și să nu devină ținta ironiilor celorlalți colegi.
Panica îl face să uite ce a învățat și îi mărește neîncrederea în sine.
CE-I DE FĂCUT?
1. Ajutați-l să aibă o părere bună despre sine. Părinții nu trebuie să-i bage în cap că timiditatea este ceva rău. Copilul timid are dreptul să fie o persoană rezervată și discretă.
2. Ajutați-l sistematic să participe din ce în ce mai mult la activitățile de grup. Când copilul nu se simte în largul său în astfel de activități, trebuie să i se creeze situații nestresante. O dată pe zi, să ne așezăm lângă el și să îi citim o poveste. Să-i punem mai multe întrebări pe marginea poveștii și să-l încurajăm să răspundă. Să-l lăudăm, chiar dacă răspunsurile nu sunt în totalitate corecte. Să nu uităm că scopul lecturii este de a-l face pe copil să vorbească. După ce micuțul va începe să vorbească spontan și va prinde drag de acest gen de tête-à-tête, invitați un alt copil să vi se alăture. Alegeți un copil care vorbește fără probleme, dar care să nu monopilizeze conversația. Încurajați-i pe amândoi copiii să comenteze, apoi felicitați-i. (fragment)

Publicitate