Utilizarea jocurilor în cadrul lecțiilor de Cunoașterea mediului înconjurător


Autor: prof. înv. primar Fazakas Maria
Școala Gimnazială Nr. 1 Ip, jud. Sălaj

Jocul este începutul cunoașterii. Activitatea de învățare a copilului din ciclul primar la care participă cu interes, cu creativitate și sensibilitate este jocul. Prin aplicarea jocurilor ei învață să respecte norme, reguli, să se bucure de succes sau să fie alături de cei care nu reușesc prin efort propriu să rezolve sarcina dată.
Astfel se dezvoltă relațiile dintre elevii clasei, iar relația dintre învățător-elevi va fi benefică, ceea ce are efect pozitiv asupra întregii activități instructiv-educative din școală și în viață. Iată câteva exemple de jocuri de cunoaștere care se pot aplica în cadrul lecțiilor de Cunoașterea mediului.

Nume împrumutate din natură – Copiii sunt rugaţi să caute nume de plante sau de animale îndrăgite de ei, care au literele iniţiale identice cu cele al numelui şi prenumelui lor. Copiii trebuie să-şi confecţioneze cartea lor de vizită cu imaginea şi denumirea animalului sau a plantei alese, apoi să se prezinte şi să povestească de ce le-au ales.
Exemplu Morar Zoe – Melcul Zebră
Să ne prezentăm – Copiii sunt aşezaţi în cerc, se prezintă fiecare primadată cu prenumele, apoi indică şi un caracteristic care să începea cu iniţiala prenumelui.
Ex. Cornel curajos
Variantă: Copiii vor primi câte un cartonaş cu imagini care reprezintă vieţuitoare diferite. Vor denumi aceste imagini şi vor spune şi o însuşire a acestuia.
Ex. Lupul lacom
Bim-bam – Copiii stau în formă de cerc. Fiecare face cunoştinţă cu vecinul din dreapta şi din stânga. Conducătorul jocului stă în mijlocul cercului, când spune bim, copilul indicat trebuie să denumească vecinul din dreapta, iar când spune bam atunci va denumi vecinul din stânga.Când conducătorul jocului spune bim-bam, atunci toţi jucătorii îşi schimbă locurile. În cazul în care un jucător nu reuşeşte să identifice vecinul, sau stă prea mult pe gânduri, va intra în mijlocul cercului şi preia conducerea jocului.
Variantă: Copii poartă ecusoane confecţionate cu animale sau plante cunoscute. La indicaţia conducătorului de joc denumesc animalul sau planta de pe ecusonul vecinului. (fragment)