Studiu de specialitate – Importanța muzicii în ora de educație fizică


Autor: prof. Păun Marius Constantin
Școala Gimnazială „Marin Braniște” Suseni, jud. Argeș

Trăim într-un ritm alert, iar copiii noştri sunt supuşi unor eforturi intelectuale tot mai mari. Tocmai de aceea trebuie să fie bine dezvoltaţi din toate punctele de vedere: psihic, fizic şi intelectual. Peter Villaume spunea “… Noi trebuie să dezvoltăm corpul ca să-l punem în slujba intelectului, ca să preia şi să îndeplinească diversele acţiuni… un trup slab, bolnăvicios, suferind, nu poate să îndeplinească obiectivele propuse “. Iar dacă dezvoltarea fizică se face acompaniată de muzică, rezultatele vor fi şi mai bune, pentru că se ştie că muzica creează în primul rând o stare emoţională favorabilă, care înlătură în mare măsură senzaţia de oboseală, usurând astfel procesul de instruire. Muzica stimulează activitatea marilor funcţiuni: respiraţia şi circulaţia.
Consider că muzica are un rol foarte important în lecţia de educaţie fizică din ciclul primar. Exerciţiile desfăşurate pe fond muzical îi încântă pe copii şi îi apropie de profesor sau de învăţător. Cu ocazia diferitelor sărbători, i-am învăţat pe elevi şi scurte dansuri si astfel au observat că fără ritm şi melodie, mişcarea nu are linie, frumuseţe şi sens. Am înteles astfel că acompaniamentul muzical în orele de educaţie fizică constituie o necesitate atât pentru dezvoltarea fizică armonioasă a copilului, cât şi pentru cultivarea simţului estetic şi muzical.
Muzica aleasă în executarea exerciţiilor fizice trebuie să corespundă cu particularităţile de vârstă ale micilor executanţi, cu posibilităţile fiecăruia de mişcare. Ea trebuie să fie clară, plăcută, atrăgătoare, cu o melodie frumoasă şi un ritm simplu şi accesibil. Caracterul muzicii poate fi vesel, vioi, eroic, liric, etc. Din punct de vedere metodic, exerciţiile fizice desfăşurate pe muzică, se vor executa de la cele mai simple şi uşoare la cele mai grele.
În cadrul lecţiei de educaţie fizică, acompaniamentul muzical se alege în funcţie de sarcinile şi mijloacele didactice folosite. (fragment)