Concursul de recitare Licurici


Autor: prof. înv. primar Fazakas Maria
Școala Gimnazială Nr. 1 Ip, jud. Sălaj

MOTTO: „Poezia – trandafirul ce creşte în potir de aur, sufletul frumos.” Mihai Eminescu
Pentru copii poezia este un joc, iar jocul este activitatea lor preferată. Cuvintele rostite, ritmul, rima, melodia poeziei ating sufletul copiilor, trezesc emoţii, le umple cu bucurie, le face fericiţi atât pe ei, cât şi pe cei din jurul lor, care le ascultă. Audierea şi lectura poeziilor, exerciţiile de interpretare şi de dicţie, jocurile de rol, desenarea unor aspecte din poezii au aport în formarea şi dezvoltarea abilităţilor de ascultare şi citire. Pentru copiii, cărora limba română este limbă nematernă, jocul acesta face posibil să vorbească cu plăcere în această limbă, să aibă încredere în sine atunci când sunt într-o situaţie de comunicare verbală.
Prezentarea unei poezii în faţa colegilor de clasă, de şcoală sau în faţa publicului este o provocare şi totodată o posibilitate de a transmite mesaje orale corecte, formulate la nivel artistic în limba română, pentru care sunt aplaudaţi sau chiar premiaţi. Astfel se formează, se dezvoltă abilitatea de transmitere a mesajului oral. Varietatea poeziilor din literatura română pentru copii permite dezvoltarea fanteziei, a creativităţii copiilor în interpretare şi prezentare. Cu aceste ocazii se exteriorizează sentimentele, gândurile, atitudinile copiilor. Aceste trăiri şi limbajul artistic a poeziilor cu siguranţă fac sufletul frumos, care este de nelipsit pentru o viaţă de calitate.
Concursul de recitare Licurici se adresează copiilor aparţinând minorităţilor naţionale din ciclul primar, cuprinzând 3 categorii de vârstă: grupa mare şi clasa pregătitoare, clasele I și a II-a, clasele a III-a și a IV-a. La concurs elevii prezintă, recită o poezie la alegere din literatura română, autorul poeziei fiind stabilit la începutul anului şcolar, odată cu lansarea proiectului. În acest an şcolar am propus ca elevii să recite, la alegere, o poezie de Otilia Cazimir. Fazele concursului sunt faza pe clasă, pe şcoală şi faza judeţeană, având în vedere fiecare nivel de categorie sus menţionat. La faza judeţeană aşteptăm un concurent pentru fiecare categorie de vârstă.
Scopul concursului este încurajarea copiilor aparţinând minorităţilor naţionale de a comunica în limba română prin recitarea poeziilor din literatura română pentru copii.
Obiectivele specifice acestui concurs sunt:
*Sensibilizarea copiilor pentru lectură, literatură;
*Cunoaşterea poeziilor din literatura română pentru copii prin activităţi de ascultare, lectură;
*Interpretarea poeziilor prin exerciţii, jocuri, desene, dramatizări;
*Exersarea pronunţiei corecte a sunetelor şi grupurilor de sunete specifice limbii române, al accentului la nivelul cuvântului şi a propoziţiei;
*Exprimarea sentimentelor trăite prin comunicare verbală şi nonverbală;
*Dezvoltarea creativităţii, al spiritului critic şi autocritic;
*Dezvoltarea relaţiilor interpersonale.
Anul școlar precedent la faza județeană a concursului s-au înscris 9 școli, numărul concurenților a fost 36. Fiecare participant a fost câștigător, pentru că învingând emoțiile a prezentat poezia care i-a plăcut cel mai mult, a petrecut o după masă plăcută în care a avut prilejul să facă cunoștință cu elevi din județ, a ascultat cântece populare interpretate de câștigătorii concursului de cântece populare de la faza județeană, și a primit diplomă de participare.
Criteriile de evaluare pe baza căruia juriul format din profesori de Limba și literatura română au decis premianții concursului au fost:
-pronunţarea corectă a sunetelor specifice limbii române
-accentuare corectă la nivelul cuvântului
-prezentarea corectă a versurilor
-corelaţia versurilor, a mesajului poeziei cu intonaţia, mimica
-atitudinea copilului în prezentarea poeziei
Cei mai buni au fost premiați cu diplome de merit și cărți.