Comoara din insulă … și numerele complexe


Autor: prof. Petrescu Alexandru
Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși, Pitești

Se spune că a existat pe vremuri un tânăr navigator care a descoperit printre hârtiile străbunicului său o bucată de pergament ce dezvăluia poziţia unei mari comori ascunse. Iată ce conţinea documentul:

Navighează pe  latitudine nordică şi  longitudine vestică şi vei găsi o insulă părăsită. Acolo vei afla o câmpie largă pe malul nordic al insulei unde se înalţă un singur palmier şi un singur cocotier. Vei vedea de asemenea în apropiere o veche spânzurătoare de care erau spânzuraţi altădată tâlharii. Porneşte de la spânzurătoare şi mergi către palmier numărându-ţi paşii. Când ajungi la palmier trebuie să te întorci la dreapta şi să parcurgi acelaşi număr de paşi. Înfige un ţăruş  în acel loc. Acum trebuie să te întorci la spânzurătoare şi să mergi către cocotier numărându-ţi din nou paşii . Odată ajuns în dreptul cocotierului, întoarce-te la stânga şi parcurge acelaşi număr de paşi. Nu uita, înfige şi aici un alt ţăruş. La jumătatea distanţei dintre cei doi ţăruşi ,te aşteaptă un miracol: Comoara!”.

Nu am dezvăluit latitudinea şi longitudinea, deşi în document erau indicate, deoarece după cum veţi vedea, dintr-un anume motiv comoara nu a fost descoperită nici până în ziua de azi.

                 Cum instrucţiunile erau destul de clare şi explicite, tânărul navigator s-a îmbarcat deîndată îndreptându-şi corabia spre Mările Sudului. Descoperi cu uşurinţă insula, apoi câmpia, în final, palmierul şi cocotierul, dar spre marea sa durere spânzurătoarea dispăruse. Prea mult trecuse de când fusese scris documentarul, iar ploile, soarele, furtunile sau vântul făcuseră ca aceasta să dispară, fără să se lase măcar, nici cea mai mică urmă a locului unde cândva fusese uitată. Disperat, tânărul începu să sape la întâmplare în lungul şi în latul câmpiei, dar toate eforturile sale au rămas în zadar. Câmpia era foarte închisă şi insula neobişnuit de mare. Fără să aibă încotro se întoarse acasă cu mâinile goale , în vreme ce comoara a rămas îngropată până acum. Este o poveste tristă, cu atât mai mult ca tânărul ar fi putut găsi şi aşa locul căutat şi comoara mult dorită, fără spânzurătoare, dar cu ceva cunoştinţe în a întrebuinţa şi folosi numerele complexe. Să încercăm să vedem dacă măcar retroactiv l-am fi putut ajuta, deşi este prea târziu acum ca să-i mai putem fi în vreun fel de folos: notăm S, P, C punctele unde erau spânzurătoarea, palmierul şi cocotierul (S necunoscut). (fragment)