16 noiembrie – Ziua Internațională a Toleranței


Autor: elev Năstase Cristinel
Liceul Tehnologic Special pentru Copii cu Deficiențe Auditive Buzău
prof. Doina Andrei

MOTTO: „Toate fiinţele se nasc libere şi egale în demnităţi şi drepturi.”
Ziua Internaţională a Toleranţei este o sărbătoare anuală declarată de Organizaţia Naţiunilor Unite în 1995 pentru ca oamenii să conştientizeze pericolele intoleranţei. Se sărbătoreşte pe 16 noiembrie, deoarece Statele membre ONU pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură au semnat în data de 16 noiembrie 1995, la Paris, Declaraţia Principiilor Toleranţei.
Această zi are menirea de a reaminti omenirii că intoleranţa este generatoare de violenţă şi totodată îndeamnă comunităţile să trăiască în pace şi respect.
De asemenea, la 16 noiembrie fiecare individ ar trebui să reflecteze la propriul său comportament, în relaţiile pe care le dezvoltă cu cei de lângă el. Dacă este conştient de valoarea diversităţii, dacă îi respectă pe ceilalţi, în pofida diferenţelor care îi pot separa, dacă face efortul de a accepta că alţii încearcă să-i submineze certitudinile, prejudecăţile, atunci când descoperă diferenţe.
În aceeaşi măsură, este foarte important să rămânem atenţi la modul în care sunt aplicate drepturile omului, acolo unde trăim fiecare dintre noi, şi mai ales articolele 18 şi 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, care stipulează: „Orice om are dreptul la libertatea de gândire, conştiinţă şi religie” şi „Orice individ are dreptul la libertatea opiniilor şi exprimării”.

În fine, în această zi ni se oferă o nouă perspectivă şi e bine să transmitem în jurul nostru numai mesaje pozitive, pe tema bogăţiei diversităţii şi a dorinţei de a convieţui în pace. A fi tolerant presupune a te pune în postura celui de lângă tine, pentru a-l înţelege mai bine.
În concluzie, PACEA este scopul, iar TOLERANŢA este metoda. Toleranţa înseamnă a fi deschis şi receptiv la frumuseţea diferenţelor dintre oameni. Aceia care ştiu să aprecieze părţile bune ale oamenilor sunt toleranţi. Toleranţa înseamnă respect reciproc prin intermediul înţelegerii reciproce. Rădăcinile intoleranţei sunt frica şi ignoranţa. Trebuie să învăţăm că educaţia este mijlocul cel mai eficient pentru a preveni intoleranţa.
În lumea modernă, toleranţa este mai necesară ca oricând, atât între indivizi cât şi în cadrul familiei şi comunităţii.
Toleranţa înseamnă să-i iubim pe cei din jur pentru a primi la rândul nostru iubire.