Rezolvarea temei la matematică este o problemă?


Autor: prof. Diaconu Maria-Crina
Liceul Tehnologic “Duiliu Zamfirescu” Dragalina, jud. Călăraşi

Rezolvarea problemelor se produce ori de câte ori ne confruntăm cu o barieră sau o provocare atunci când vrem să îndeplinim un obiectiv. Problemele pot fi simplu de rezolvat sau poate să fie nevoie de ani de zile şi de contribuţii din partea a sute de experţi pentru a le rezolva. Problemele pot avea dimensiuni sociale, culturale, politice şi personale. La unele pot exista zeci de soluţii bune, în timp ce altele pot avea doar o singură soluţie, mai puţin proastă decât restul posibilităţilor. În toate cazurile, rezolvarea problemelor face parte din învăţare şi din viaţă. Cunoştinţele sunt foarte importante pentru rezolvarea problemelor, deoarece informaţiile reprezintă „combustibilul” care ne conduce spre succes. Oricine poate să dea exemple de situaţii în care s-a blocat din cauza unei probleme ştiind că problema poate fi rezolvată, dar neavând pur şi simplu informaţiile necesare pentru a o rezolva.  

Descrierea făcută până acum vă duce cu gândul la dificultăţile întâmpinate în rezolvarea zilnică a temei la matematică? Asta înseamna că ar trebui să citiţi cu interes în continuare: Facione (1999) descrie o listă de caracteristici ale persoanelor capabile să rezolve probleme, formulate de experţi în domeniul gândirii critice. Aceste persoane dau dovadă de: – claritate în formularea întrebării sau a situaţiei care îi îngrijorează ;

– disciplină atunci când lucrează cu cazuri complexe; – zel atunci când caută informaţiile relevante;  – rezonabilitate în selectarea şi aplicarea criteriilor; – grijă în concentrarea atenţiei pe situaţia care îi îngrijorează; – perseverenţă când se confruntă cu dificultăţi;

– precizie în măsura pe care o permit subiectul şi circumstanţele.

Wilson, Fernandez şi Hadaway (1993) adaugă că aceia care sunt buni la rezolvarea problemelor de matematică sunt conştienţi că pot utiliza o varietate de procese şi au de asemenea abilitatea de a inventa noi strategii atunci când întâlnesc situaţii la care nu se aşteptau. Aşadar:

  • · Înţelegerea îi ajută pe cei care învaţă să realize o reprezentare vizuală a problemei.
  • · Amintirea ne ajută să facem apel la informaţiile şi procedurile de care vom avea nevoie.
  • · Sinteza ne ajută să organizăm cunoştinţele pe care le-am obţinut într-o structură care va fi utilă şi eficientă.
  • · Evaluarea este folosită pentru a decide ce metode vor fi folosite şi dacă aceste metode funcţionează/ au funcţionat.
  • · Strategiile metacognitive îi ajută pe cei care rezolvă probleme să-şi stabilească obiective, să facă planuri, să schimbe strategiile pe parcurs dacă este necesar şi să ia decizii privind succesul soluţiei.  (fragment)
Publicitate