Educaţia matematică sau „Cum să învăţăm matematica”


Autor: prof. Ana-Maria Nucă
Liceul „Dimitrie Cantemir” Babadag, judeţul Tulcea 

 

În vara acestui an, respectiv în perioada 14 iulie 2013 – 28 septembrie 2013 am participat la cursul  online  „How to Learn Math” oferit de Universitatea Stanford din California (SUA).

Experienţa acestui curs a demonstrat că oamenii din întreaga lume încearcă să găsească răspunsuri la întrebările matematicii, indiferent de limba vorbită şi cultura asimilată. Cursul a fost audiat şi urmat de peste 40.000 de cursanţi, dintre care 67% din SUA şi restul de 33% din alte ţări. Interesul imens arătat de profesori faţă de acest curs arată că suntem în căutarea, la nivel mondial, a unei soluţii pentru o mai bună înţelegere şi apreciere pozitivă a matematicii, ştiinţa care îi înspăimântă pe mulţi.  A fost un curs extraordinar unde s-au întâlnit profesori, părinţi şi directori de şcoli care şi-au împărtăşit experienţele la nivel internaţional, creându-se un mediu multicultural şi multilingvistic.

Formatoarea noastră, Jo Boaler, profesor doctor în Ştiinţele Educaţiei Matematice la  Universitatea Stanford din California, preşedinte al Catedrei de Educaţie Matematică „Marie Curie” din Anglia are un background educaţional bogat în cercetarea matematicii. Cele două cărţi publicate „What’s Math Got to Do with It? How Parents and Teachers Can Help Children Learn to Love Their Least Favorite Subject” şi “The Elephant in the Classroom: Helping Children Learn and Love Maths “ sunt dovada muncii ei în a căuta metode atractive pentru copii  de a iubi această disciplină.

Sesiunile de comunicare şi videoclipurile urmărite în timpul cursului s-au bazat pe cercetări şi studii internaţionale efectuate de specialişti în domeniul educaţiei din Marea Britanie, Statele Unite, Japonia şi alte ţări.

Au fost multe lucruri noi pe care le-am învăţat, iar una din multele idei pe care am remarcat-o şi pe care Jo a repetat-o a fost aceea că se doreşte încurajarea elevului sau a copilului pentru munca desfăşurată, pentru efortul depus în învăţarea matematicii, şi nu lăudarea lui. Adică să nu-i spunem copilului cât de deştept este, căci poate atunci când va avea un eşec va spune despre sine că nu mai este aşa deştept. Secretul vieţii ar fi, după părerea profesoarei, munca asiduă depusă de elev.

Matematica este privită de elevi, părinţi, poate şi de către profesori, ca ceva pentru care eşti născut, însă cercetătorii au demonstrat că toată lumea se poate ocupa cu studiul  matematicii. Depinde numai de pasiune, dorinţă, voinţă şi timp.  Ca profesori, nu putem afirma despre un elev cât de bun va fi el in viitor sau în viitoarea carieră raportându-ne numai la notele pe care le poate obţine la această disciplină. Însă putem afirma despre acesta că va avea un traseu ascendent dacă acum, în acest moment, lucrează pentru a-şi îmbunătăţi performanţele în matematică. (fragment)