Studiu de caz – Ce este un proiect?


Autor:  prof. ec. Csintalan Csaba
Școala Gim. Dr. Vasile-Lucaciu, Satu Mare

În lumea de astăzi cuvântul  proiect a devenit ceva obișnuit, atât de obișnuit încât peste tot  auzim  vorbindu-se despre proiecte, la televizor, în  ziare, pe tren, în gară  sau chiar în piață, toata lumea vorbește despre proiecte. Conștient sau nu a devenit un cuvânt cu o uzură accentuată teoretic, dar practic  nu se vad efectele teoretice, transpuse în succesul proiectelor, nici la nivel micro sau macro economic. La o oră de marketing într-o clasă oarecare în cadrul unei teme am întrebat elevii ,,cine a auzit de proiecte?” Cu surprindere am aflat că marea majoritate. “Și eu, și eu” domnule profesor!

Ei bine, mă bucur, dar hai să vedem cine îmi face un proiect în 10 minute pentru nota 10.

Ce surprindere! Nimeni nu dorea un 10. Vă spun ceva, luați o foaie de hârtie și scrieți ce ați făcut ieri, de dimineața până seara. Toata lumea scria de zor, au trecut cele 10 minute și am început să dezbat una din multele lucrări (….)

Le-am  cerut  să încercăm să facem o definiție a termenului “ proiecte de marketing”, spunandu-le  elevilor “ fiecare dintre voi veți spune un cuvânt care ulterior să formeze o definiție a noastră a clasei a-XII-a A, din școala noastră”.Am cules următoarele cuvinte: activități, bani, cumpărare, comunicare, întâlnire, organizare, învățare,… etc. De comun  acord am realizat o definitie a ceea ce ar insemna un proiect astfel: ,,este o însușire de activități organizate, într-un perimetru de timp, necesitând uneori suport financiar, pentru a se atige un obiectiv vizat”.  În cazul nostru care este obiectivul elevilor?  Ca vin la scoală să invețe.Trecând de la aspectele de povești din cadrul realizarii unui proiect la unele cerinte obligatorii, trebuie urmate câteva etape precum :

a) -identificarea problemelor,

b) -generarea ideilor și formularea obiectivelor,

c) -echipa proiectului și partenerii săi,

d) -bugetul estimativ,

e) -structurarea activităților,

f) – planificarea, organizarea și monitorizarea activităților,

g) -evaluarea proiectului.

Bineînteles că fiecare etapă din cele enumerate de mai sus are subetape, conține și alte activități, care ar trebui mai amplu descrise, dar la nivelul nostru preuniversitar eu sunt mulțumit dacă elevii înteleg în mare atunci când vor auzi cândva cuvântul  “proiect”,  că de la un simplu cuvant din DEX el însuși este o activitate uneori destul de complexă.Am pornit de la zero în cadrul știintei proiectelor la o anumită clasa, în timp de 50 de minute am ajuns pe acel drum care ne-a arătat ce este un proiect și ce elemente conține acesta. La un anunț în unitatea școlară de a se realiza un proiect în cadrul unui concurs, eu și clasa respectivă din care am selectat 5 elevi, am reusit să ajungem  pe un podium unde am fost felicitați pentru câstigarea proiectului. Doream să descriu acest studiu de caz deoarece unii nici nu știu ce inseamnă un proiect, care sunt etapele, pașii de urmat în cadrul unui proiect dar știu să dea indicații precum ,,faceți proiecte, accesați fonduri prin proiecte”. (fragment)