Azi, 31 august, e…


Conform Calendarului Pământului Azi e…  Ziua Limbii Române – după ce o lege ce prevede acest lucru a fost publicată în luna martie în Monitorul Oficial. Marcarea Zilei Limbii Române se va face prin organizarea de programe și manifestări cultural-educative dedicate limbii române, dar și prin arborarea drapelului național și prin intonarea imnului României.

 

Potrivit informațiilor publicate de Institutul Cultural Roman, Ziua Limbii Române va fi sărbătorită în rețeaua institutelor culturale românești din străinatate, la Accademia di Romania, ICR Bruxelles, ICR Budapesta, ICR „Mihai Eminescu“ de la Chișinau, ICR „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul, ICR Madrid, ICR New York, ICR Paris, ICR Praga, ICR Tel Aviv, ICR Varșovia, dar și în Liban. Totodata, Ziua Limbii Române va fi celebrată în comunitățile românești din vecinătatea României, printr-o serie de evenimente organizate de Direcția Generală Românii de Pretutindeni în Serbia, Republica Moldova și Ucraina.

Ca un scurt memento, limba română este o limbă dacoromână şi face parte din grupa limbilor neolatine. În ciuda năvălirii popoarelor migratoare, în special a slavilor, hunilor şi cumanilor, limba română s-a păstrat, devenind o insulă dacolatină într-o mare slavo-ungară, ea permiţând instituirea statelor româneşti, inclusiv a României Mari, model de patrie a românismului. 

Omadesign – Cadouri pentru prima zi de școală