Studiu de specialitate: Cercetări privind posibilitățile de obținere a firelor metalice și metalo-plastice


Autor: prof. Păscăluță Filofteia-Carmen
Liceul Tehnologic Special pentru Copii cu Deficiențe Auditive Buzău

1. Introducere
Firele metalice sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri, fiind realizate din metale nobile ca: platină, aur, argint etc. şi folosite pentru articole de mare lux, sub formă de ţesături sau broderii pentru veşmintele de gală sau pentru articole de artă destinate mănăstirilor.
În ultimii ani, sortimentul de fire metalice pentru produsele textile s-a îmbogăţit cu alte categorii de fire, realizate fie numai din metal, fie din combinaţii de metal cu materiale plastice peliculogene, utilizate ca fire de efect pentru ţesături sau tricoturi.
2. Clasificarea firelor metalice şi metalo-plastice
Având în vedere că aceste categorii de fibre sunt cunoscute sub o mare diversitate de denumiri comerciale, s-a încercat o clasificare a lor în funcţie de natura componentei de bază şi de domeniul de utilizare, prezentată în tabelul 1. Astfel, aceste categorii de fibre se împart în patru grupe semnificative: metalice, metalo-plastice, plastice şi combinate.

3. Posibilităţi de obţinere a firelor metalice
Firele metalice se obţin prin tehnica de trefilare (subţiere) sau laminare.
Firele metalice din cupru obţinute prin trefilare sunt cele mai vechi fire utilizate în textile şi au fost realizate în Franţa, la Lyon – motiv pentru care acestea mai sunt cunoscute şi sub denumirea de fire leonice. Materia primă, colacii de sârmă de cupru cu un diametru de 2 mm, se trefilează treptat, până se ajunge la un diametru de 0,57 mm. Se execută apoi operaţia de argintare, urmată de încă două trefilări succesive, ajungându-se la un diametru de 0,24 şi respectiv 0,05 mm. În acest caz se realizează un fir de argint fals. O altă variantă de fir este cea obţinută din alămirea cuprului, după care urmează trefilarea, până se ajunge la un diametru de 0,05 mm – firul este de aur fals.

Produsele argintate pot fi tratate, în continuare, în două moduri: prin aurire, obţinându-se firul de aur, care este şi cel mai scump; prin protejarea firului argintat cu pelicule polimere transparente, obţinându-se firul de argint inoxidabil (mai ieftin), iar dacă pelicula este colorată în galben se obţine firul de aur inoxidabil. În mod similar, se pot obţine fire metalice colorate în funcţie de culoarea peliculei de acoperire.
Aceste tipuri de fire se folosesc în special în pasmanterie, pentru confecţionarea galoanelor şi treselor, fiind caracterizate de o bună rezistenţă mecanică.

Firele metalice din cupru obţinute prin laminare se realizează prin trecerea sârmei de cupru printre valţuri de presare, pentru aplatizare, obţinându-se secţiuni dreptunghiulare (spre deosebire de cele trefilate care au secţiunea circulară). În continuare, pe baza tehnicilor precedente, se pot obţine aceleaşi varietăţi de fire. Aceste fire se folosesc în industria de panglici pentru ambalaje şi în alte scopuri.
Prin înfăşurarea firului de cupru laminat pe miez de fir textil din mătase, vâscoză sau bumbac şi supunerii operaţiei de aplatizare, cu scopul de a-i mări strălucirea, se obţine gama firelor Laminette. Rezistenţa acestor fire este dependentă de natura firului suport. (fragment)