Să protejăm natura jucându-ne!


Autor: prof. înv. primar Doina Racolța
Școala gimnazială ”Avram Iancu” Satu Mare

Omul a primit moştenire Pământul întreg. Când spunem Pământ ne gândim la toate bogăţiile şi frumuseţile sale: munţi înalţi, câmpii mănoase, văi adânci, prăpăstii ameţitoare, ape tulburi, izvoare cristaline, oceane nesfârşite şi enumerarea ar putea continua. Omul trebuia să le păstreze pentru el şi să le lase moştenire celor care urmau după el. Cu mintea sa cercetătoare, omul a cunoscut tot mai profund mediul său de viaţă şi a căutat permanent să folosească tot ce acesta îi oferea pentru îmbunătățirea traiului. A ajuns să taie pădurile, să arunce pe sol, în aer şi în apă, multe deşeuri şi produse nefolositoare. Astfel, omul a declanşat în mediul înconjurător multe schimbări nedorite, a stricat echilibrul naturii, punând în pericol viaţa lui şi viaţa întregii planete. De aceea s-a văzut nevoit să ia atitudine, să nu-i mai facă atât de rău Pământului, să protejeze mediul înconjurător ca să ducă viaţa mai departe.
Protejarea mediului înconjurător făcută astăzi este educaţie pentru viitor. Acest aspect constituie o componentă esenţială a efortului întreprins în diferite ţări pentru a imprima educaţiei şi o mai mare eficacitate şi pentru a o transforma într-un factor de dezvoltare naţională. Nu există modele universale pentru integrarea educaţiei privind mediul înconjurător în procesul educativ. În funcţie de vârstele elevilor, dar mai ales de nivelul iniţial prealabil, se aplică practici educaţionale diferenţiate.
În clasele mici, educaţia ecologică se face zi de zi prin concluziile pe care le tragem la anumite lecţii, prin păstrarea curăţeniei în clasă şi a mobilierului, prin plantarea unei flori. În cadrul proiectului educaţional „ECO-ŞCOALĂ”, care s-a derulat pe parcursul a doi ani, elevii au înţeles rolul lor de a proteja natura. Iată câteva teme: „Să plantăm un pomişor, Cantina păsărelelor, Nu stricaţi cuiburile, Pădurea, prietena mea.”
Cele mai multe activităţi au fost cele practice, pe care le-am realizat pe teren, unde aveam de făcut observaţii temeinice în legătură cu cele văzute, după care aduceau plante şi animale acvatice şi elemente poluante: deşeuri din plastic, sticle, flacoane, hârtie, cutii de conserve.
Pentru ocrotirea mediului înconjurător se propune o experienţă: în cutii de pământ de calităţi diferite să se pună acelaşi număr de seminţe (pământul ar putea fi fertil sau nefertil, normal, mărunţit), se va urmări germinarea şi dezvoltarea în caietul de observaţii.
În cadrul opţionalelor din şcoală s-au confecţionat obiecte din materiale refolosibile, care au constituit obiectul unor concursuri şi expoziţii şcolare. În cadrul diferitelor manifestări ecologice s-au desfăşurat acţiuni cu titlul „Mesaj pentru sănătatea pământului”, „Pământul, casa noastră”. S-au realizat haine şi accesorii din deşeuri, apoi s-a desfăşurat „Parada costumelor ciudate” pentru ca elevii să înţeleagă necesitatea şi utilitatea refolosirii acestora.
Din drumeţiile la pădure am venit cu frunze uscate, pe care le-am folosit în realizarea unor colaje, care au participat la expoziţia „Natura ne oferă jucării”. Tot cu această ocazie am adunat ghindă, castane, crenguţe, din care am realizat jucării şi mici colţuri de pădure. (fragment)