Cum să fii un bun profesor – există o rețetă a succesului?


Autor: prof. Ionela Tatiana Racolța
Colegiul Național „Ioan Slavici” Satu Mare

Nu mă recomandă un număr mare de ani la catedră și nici o experiență vastă în domeniu, însă sunt dornică să devin ceea ce elevii, părinții acestora, colegii profesori și societatea în general numește un bun profesor. Și, fiind la început de drum oarecum, am profitat de unele ore de dirigenție și am „împrumutat” câteva minute din orele de specialitate mai relaxate pentru a-mi întreba elevii cum văd ei un profesor pe placul lor. Mă așteptam să primesc nenumărate răspunsuri care să implice o apropiere mai mult spre amiciție și complot între cadru didactic și ei, elevii, răspunsuri mai glumețe și chiar șirete. Și așa a și fost. Însă, din marea de reacții și răspunsuri ce m-au asaltat, am reușit să culeg câteva care m-au făcut să cred că poate există un decalog al profesorului care, odată respectat, poate duce la satisfacție profesională (izvorâtă dintr-o relație bună cu elevii, ore și rezultate pe măsură), dacă succes e un cuvânt prea mare. Și, pentru a valorifica din plin informațiile culese din „culisele” vieții de licean, am ales să le împărtășesc și cu alți colegi dornici să afle răspunsuri, ca și mine.
Iată ce am descoperit:
1.„Un profesor bun e cel care își iubește meseria. Orele sale vor fi interesante doar dacă îi face plăcere să fie la catedră. De multe ori, profesorii intră în clasă supărați sau nervoși și noi simțim tensiunea întreaga oră”. (Alexandra, 17 ani)
2.„Pentru mine e important să știu că pot să-mi abordez profesorul atunci când am probleme sau când nu înțeleg ceva, să știu că dacă e nevoie, îmi va explica o dată și încă o dată, fără să se enerveze, să mă certe sau să mă facă de rușine în fața colegilor. Cu alte cuvinte, un profesor bun e cel care are răbdare și înțelegere”. (Raul, 18 ani)
3.„Un profesor bun e cel care face orele atât de interesante încât să nu adorm sau să-mi doresc să îmi pun căștile cu muzică. De multe ori, noi deja cunoaștem stilul unui profesor și știm ce va urma. Orele devin destul de previzibile și plictisitoare. Sunt foarte entuziasmat când un profesor rupe tiparul și facem ceva nou și diferit”. (Gabriel, 17 ani)
4.„Eu apreciez un profesor care nu doar că își stăpânește propria materie, ci cunoaște și ne împărtășește lucruri și din alte domenii care ne interesează sau au legătură cu ce studiem. Mi se pare fascinant când povestim și facem analogii sau când facem conexiuni între lucruri care credeam că nu au legătură între ele.” (Andrei, 18 ani)
5.„Un profesor bun trebuie să știe să se îmbrace frumos și să nu poarte haine demodate și neasortate. Mi se pare că acei profesori care poartă ținute elegante, uneori clasice, alteori moderne, impun respect”. (Andreea, 16 ani)
6.„Un profesor bun e cel care știe să le dea o șansă și să îi motiveze și pe elevii mai timizi. În general, profesorii se mulțumesc să primească răspunsuri de la aceiași elevi care ridică mereu mâna. Eu cred că și elevii care sunt mai retrași și poate nu îndrăznesc să se afirme ar trebui ajutați să intervină în cadrul orelor”. (Dariana, 17 ani) (fragment)