Brodarea. Mod de realizare


Autor: eleva Răducă Ionela
Liceul Tehnologic Special pentru Copii cu Deficiențe Auditive Buzău
Coordonator: prof. Păscăluță Filofteia-Carmen

Utilizate iniţial ca o modalitate de ornamentare a articolelor de lenjerie şi a celor pentru copii, broderiile revin în forţă în moda actuală, revenire dublată de perfecţionarea şi de diversificarea utilajelor specializate.
Broderiile pot fi realizate manual, manual-mecanic sau automat.
Broderiile manuale sunt utilizate pentru produse „haute-couture”, îmbrăcăminte uzuală şi decoraţiuni interioare. Acest tip de broderie utilizează tehnici diversificate şi elaborate, realizate cu acul, dar se pot integra broderiei tot felul de mărgele, perle, paiete, pasmanterie etc. Pentru veşmintele bogate, regale sau religioase, s-a utilizat broderia cu fire metalice, de aur şi argint.
La realizarea broderiilor manuale se utilizează diferite puncte sau paşi de bază, ca de exemplu: punctul de tighel, folosit pentru conturare şi delimitare, punctul lănţişor, punctul de feston, punctul în faţa sau în urma acului, punctul în cruce, punctul rococo (fir înfăşurat pe ac) etc.
În timp au fost la modă diferite tipuri de broderii manuale, ca de exemplu: broderia pe tul (punct de Luneville), broderia albă – pentru personalizat batiste, lenjerie de corp şi de pat, îmbrăcăminte pentru nou născuţi etc., broderia colorată umplută, broderia perforată etc.
Broderia manual-mecanică se realizează cu ajutorul maşinii simple de cusut, inclusiv a maşinilor casnice, la care se poate anula sau nu transportul materialului, în funcţie de tipul de broderie realizat. Pentru o deplasare manuală mai uşoară a materialului se utilizează un gherghef care rigidizează local suprafaţa de brodare.
Broderiile realizate pe maşini automate, specializate, se caracterizează prin posibilitatea reunirii diferitelor tehnici de brodare, realizarea broderiilor într-un timp foarte mic şi precizia execuţiei. La maşinile automate din ultima generaţie, echipate cu microcalculator şi panou de comandă, există posibilitatea schimbării automate a culorii aţei, prin introducerea/scoaterea din lucru a acelor, un post de coasere putând avea până la 12 ace, respectiv culori de aţă, iar numărul posturilor de lucru la o maşină putând ajunge la 28. De asemenea, există posibilităţi multiple de programare, ca de exemplu rotirea desenului, mărirea sau micşorarea, înlănţuirea motivului pe diferite trasee, detaşarea unei zone de desen etc.