Studiu de specialitate – Lectura elevilor – între tradițional și modern


Autor: înv. Rășcanu Ionel
Școala gimnazială ,,Stroe Belloescu” Grivița, Vaslui

,,Căci nu e alta, mai frumoasă şi mai de folos
în toată viaţa omului zăbavă, decât cetitul cărţilor” (Miron Costin)

Aflat eu însumi la confluenţa dintre tradiţional şi modern, după 38 de ani de vechime neîntreruptă la catedră, am simţit nevoia să aduc în atenţia cititorului, în special generaţiei tinere de cadre didactice, dacă mai era nevoie, criza prin care trece lectura elevilor noştri. În ciuda multor impedimente, dascălul nu poate să renunţe la a găsi modalităţi prin care lectura să redevină o preocupare constantă a elevilor săi. Ce soluţii şi strategii poate găsi şi adopta profesorul, la ce alternative posibile ne putem gândi? Voi prezenta cateva dintre ele în partea a II-a a materialului, preferând să încep cu un elogiu adus cărţii, destul de interesant pentru mine şi cred că şi pentru alţii.

I. Beneficiile şi puterea cărţii:
Cartea reprezintă un complet depozit al inteligenţei omeneşti.
O citeşti când vrei, cum vrei şi de câte ori vrei.
Este atât de înţelegătoare, încât atunci când n-ai înţeles-o, nu se supără, nu jigneşte, te aşteaptă să revii.
Este comoara fără preţ, în care unii îşi adună cele mai frumoase gânduri, pentru ca alţii să le poată folosi în voie.
Reflectă, ca o oglindă, lungul şir de secole al vieţii omenirii, istoria luptei sale pentru existenţă, pentru un viitor mai luminos, suferinţele, bucuriile, înfrângerile şi biruinţele sale.
Este un adevărat prieten credincios, de nădejde.
Este învăţătorul care te conduce la bine, te face să te bucuri, să râzi şi să plângi.
Îţi oferă posibilitatea să te opreşti mai multă vreme asupra unui pasaj, să te întorci la altul, pe lângă care ai trecut în grabă, dar la care simţi nevoia să revii, să meditezi îndelung în timpul lecturii şi după ce ai terminat-o, să reiei cartea oricând doreşti.
Te trimite la alte cărţi şi toate, împreună, formează baza trainică a culturii noastre.

II. S.O.S.! Lectura, în pericol !
Trăim într-o lume în care cartea, ca obiect cultural, începe să-şi piardă importanţa şi impactul asupra noii generaţii. Adesea, la întrebările învăţătorului sau profesorului de limbă şi literatură română, legate de lectura unei cărţi, elevii răspund prin alte întrebări: ,,Există un film făcut după această carte?”, ,,Este pe internet?”, ,,E suficient rezumatul?”(eventual, descărcat de pe internet). O întrebare firească se impune: de ce refuză elevii să citească? Putem găsi mai multe răspunsuri: lectura versus televizor, lectura versus calculator, lectura versus modalităţi diverse de petrecere a timpului liber. Din toate aceste confruntări, cartea pare să piardă teren.
Deşi se cunosc beneficiile lecturii asupra cititorilor, se pot număra tot mai puţini cititori în devenire, comparativ cu anii trecuţi, iar lectura este,,pe cale de dispariţie”, în învolburata epocă a vitezei. Cu tot efortul şcolii şi al familiei, pentru mulţi elevi, cititul nu mai este o ocupaţie la modă.

III. CAUZE
a) Mass-media
Tendinţa înlocuirii lecturii cu petrecerea timpului în faţa televizorului sau calculatorului este explicabilă prin prisma noului stil de viaţă, în care mass-media şi internetul oferă informaţii de-a gata, într-o succesiune ameţitoare de imagini, care nu lasă răgazul reflecţiei personale asupra celor receptate.
Se constată că invazia mass-mediei şi a tehnologiei ultraperformante ne ţine departe de carte, deşi nu vor putea înlocui cartea niciodată. Există o dependenţă pe care o creează atât vizionarea de filme, ascultarea muzicii cât şi simpla vizionare a programelor TV, fără niciun scop prestabilit. (fragment)