Cartea, prietena mea


Autor: înv. Panţeru Elena
Şc. Gimnazială Galeşu – Brăduleţ, jud. Argeş 

„Cărţile sunt cei mai tăcuţi şi constanţi prieteni;  sunt cei mai accesibili şi înţelepţi consilieri şi cei mai răbdători profesori”. (Charles W. Eliot)

Cartea este un mister după care se ascund mii şi mii de cunoştinţe ce le destăinui pe zi ce trece. Cartea ghidează tinerii cititori să găsească, să înţeleagă şi să aprecieze frumuseţea limbii române şi a creaţiilor literare, dobândind cunoştinţe generale pentru a înţelege şi descifra « misterele » vieţii făcând conexiuni între aspecte ale vieţii şi creaţii scrise.

Cea mai importantă parte mentală pentru copii este abilitatea de a-şi imagina. Cărţile îmbunătăţesc imaginaţia copilului, imaginaţie care se va transforma în creaţie mai încolo în viaţă.

Copilul trebuie sa perceapă cartea ca pe un domeniu care merită să fie cucerit, ca pe un prieten mereu alături de el, un prieten care îi vorbeşte, îi dă sfaturi bune şi care nu-l trădează niciodată.

La vârsta copilăriei, dorinţa de cunoaştere este evidentă, întrebările despre mediul din jurul lor şi nu numai se regăsesc pe buzele lor şi în acea sclipire din ochi care nu poate fi trecută uşor cu vederea.    Cărţile se vor prezenta astfel ca adevăraţi îndrumători în încercarea de a oferi răspunsuri dilemelor copilăriei, ajutându-i astfel pe cei mici să înţeleagă treptat că există o ordine a lucrurilor.

Cititul reprezintă un pas important în deprinderea vorbitului coerent, si a îmbogăţirii vocabularului.

In acest scop toţi cei implicaţi în educaţia copilului si cu precădere cadrele didactice trebuie să le stimuleze interesul pentru lectură înca de la vârsta şcolară mică abordând diferite metode care să-i  motiveze în procesul de apropiere faţă de carte, faţă de cuvântul scris.

Astfel că putem aprofunda orele de limba şi literatura română prin lectură suplimentară introducându-i pe copii în lumea poveştilor, a basmelor, a legendelor, proverbelor şi zicătorilor şi nu în ultimul rând a poeziei, în cadrul orelor de  literatura pentru copii.

Legendele şi basmele au întotdeauna mult succes. Ele descriu conflicte si dificultăţi care au ecou în inconştientul copiilor din toate ţările şi din toate  epocile. Aproape întotdeauna va fi vorba de cineva sărac, amabil, micuţ, care va sfârşi prin a fi învingătorul unuia mult mai mare şi mult mai rău, deseori prin şiretenie, vivacitate sau inteligenţă. Întâmplările sau evenimentele întâlnite în paginile cărţilor îi hrănesc copilului imaginaţia. Ele îl antrenează să urmărească o desfăşurare logică în care anumite acţiuni ajung la consecinţe aşteptate sau surprinzătoare. Trezindu-i inteligenţa şi imaginaţia, ele îl ajută să vadă mult mai clar în el însuşi temerile sale inconştiente şi conflictele sale interioare pentru că personajele trec prin aventuri în care copilul se poate încrede în el. Acesta se identifică cu personajele, în special cu cele pozitive, fiind astfel fericit pentru că cei buni triumfă. (fragment)