Studiu de caz – Inadaptarea școlară


Autor: prof. Pardos Maria
Şcoala Generală Drăguţeşti, Jud Gorj

SUBIECTUL:  S.A., 7 ani, clasa I

PREZENTAREA CAZULUI : – Inadaptarea şcolară: elevul înregistrează rezultate slabe la învăţătură, atingând cu greu standardele minimale de performanţă,  lipsa de respect faţă de mama, dezinteres faţă de activitatea şcolară, nervozitate, agitaţie, tulburări de comportament.

ISTORICUL EVOLUŢIEI PROBLEMEI: Datorită faptului că tata este plecat în Italia el rămânând în grija mamei, aceasta având grave probleme cu alcoolul, acesta a profitat de lipsa de interes a acesteia pentru evoluţia sa şcolară şi ca urmare au început să se manifeste tulburări de comportament şi de învăţătură.

DESCOPERIREA CAUZELOR GENERATOARE:A. este tot timpul deprimat, nu are prieteni şi nu socializează cu elevii din clasă;are numeroase absenţe nemotivate.

Comportamentul:nu vorbeşte în clasă decât atunci când i se adresează în mod direct o întrebare; răspunde ezitant, cu o voce nesigură, abia auzită, se înroşeşte la faţă şi evită să privească în ochi învăţătoarea când i se cere să răspundă oral în faţa colegilor;când trebuie să lucreze individual în clasă nu-şi termină niciodată activitatea, nu rămâne liniştit şi îşi deranjează colegii;A. arecapacităţiintelectuale de nivel mediu;are puţini prieteni şi începe foarte rar o conversaţie; rămâne singur în timpul recreaţiilor, ceilalţi îl ocolesc, pentru că are de multe ori, un comportament violent; A. spune că, acasă nimeni nu-l bruschează, dacă este liniştit.

Dialog cu elevul: A. pare la prima vedere un băiat liniştit care evită să vorbească.

El declarăcăacasăfacenumaiceea ce vrea el. Dacămamei lui nu-i place ce face el la un moment dat, el se supară, iareaîllasăîn pace.

“Cândtrebuiesărăspundcu voce tare înclasă, mi-eteamăcă vor râdeceilalţicopii de mine dacăvoigreşi.” Dacă cineva îi zice ceva, imediat, în pauză, sare la bătaie, devine violent.

Dialog cu mama:Adi este un alt copil acasă;mama nespune că îi este greu de când a plecat tatăl in Italia, că lui Adi îi este dor de tatăl lui, că băiatul îi simte lipsa. De la plecarea tatălui  are din ce în ce mai multe probleme cu ceilalţi şi de multe ori refuză să meargă la şcoală, dacă nu vorbeşte cu tatăl său la telefon, dimineaţa, înainte de a pleca;are un comportament ostil şi agresiv  faţă de sora lui. Vorbeşte urât, de multe ori sare la bătaie, dacă sora lui îi atrage atenţia că nu vorbeşte frumos; mama nu-l pedepseşte, pentru ceea ce face, considerând că va veni timpul când A. îşi va da seama că greşeşte şi nu va mai fi violent, iar când tata se va întoarce, totul va intra în normal.

ANALIZA DATELOR ŞI STABILIREA IPOTEZELOR

»     Inadaptarea lui A. la şcoală este atât expresia certitudinii că el nu este capabil să reuşească, cât şi expresia adevărului conform căruia ”Cine sunt ei să râdă de mine?”

»     Problemele copilului în legătură cu terminarea activităţilor la şcoală pun în lumină problema de motricitate fină şi de motivaţie

»     Dacă va avea un număr mai mare de probe orale şi va fi încurajat să le rezolve în timp util, el constata că va reuşi în ciuda problemelor sale motorii.

»     Cu toate acestea există o contradicţie între comportamentul  băiatului de acasă (închis în sine şi ostil) şi de la şcoală (agresiv şi ostil) aceste comportamente îi permit să stăpânească ambele situaţii. (fragment)