Studiu de specialitate – Motivația elevilor din liceele tehnologice pentru studierea matematicii


Autor: prof. Simona Bucurenciu
Liceul Tehnologic „Gh. M. Costin”, Constanța 

Noţiunea de motivaţie desemnează aspectul energetic, dinamic al comportamentului uman, o stare de tensiune care îl pune în mișcare. Motivația nu este o forță de sine stătătoare, ci se află într-o relație cu ideile, nevoile, cerințele din gândurile unei persoane. O acțiune este întreprinsă, un scop trebuie îndeplinit, de unde rezultă și motivația de a îl îndeplini.

Motivația învățării școlare reprezintă un ansamblu de factori interni ai personalității elevului, care îi susțin eforturile în învățare. Acești factori reprezintă ideile, gândurile elevului, care produc în mintea acestuia anumite tensiuni ce îl determină să învețe.

Motivația studierii matematicii la liceu nu ar trebui să constituie o problemă, deoarece elevii absolvenți ai gimnaziului, aleg liceul, în speță filiera, profilul, specializarea pe care o vor urma. Astfel, cei ce urmează filiera teoretică, profilul real, sunt hotărâți și motivați spre a studia matematica în detaliu, pe când cei urmează filiera teoretică, profil uman, sau filiera vocațională sunt interesați să aprofundeze alte materii. Dar mai sunt și cei ce urmează cursurile unui liceu din filiera tehnologică, unde se întâlnesc următoarele situații: unii aleg specializările propuse pentru că își doresc să învețe o meserie, alții sunt aleși de către calculator și ajung din întâmplare la liceul respectiv. Oricum ar fi, puțini sunt cei care sunt înclinați spre matematică, cărora să le placă și care nu au probleme în susținerea unei probe de bacalaureat la matematică. Statistica din ultimii ani arată că liceele tehnologice au rata promovabilității la Bacalaureat mai scăzută decât cea a liceelor teoretice.

În urma unui chestionar legat de motivația studierii matematicii, aplicat mai multor elevi din clasele a XI-a și a XII-a dintr-un liceu tehnologic, la întrebarea „Care este cea mai grea materie pe care o studiezi ?” mai mult de 70% au răspuns „Matematica”, celelalte materii enumerate fiind Fizica și Chimia, materii înrudite cu prima. Iar la întrebarea „De ce înveți la matematică ?”, răspunsurile au fost puțin variate, de exemplu: „ca să nu iau note mici”, „pentru că mă pune mama”, „ca să nu rămîn corigent”, „pentru că îmi place”, „pentru că îmi trebuie la bac”, ș.a. După cum se poate observa, motivațiile sunt în general exterioare lor, învață pentru a evita insuccesul școlar, de frica sau respectul părinților, pentru a promova proba la Bacalaureat și a putea studia mai departe. Doar 10% au dat răspunsuri ce evidențiază motivații interioare, de genul „îmi place” sau „mă pricep”.

O altă întrebare a chestionarului, „Ce ți se pare greu la matematică ?” a primit răspunsuri diverse, de la numere întregi, reprezentarea punctelor pe grafic până la integrale și derivate. Aceste răspunsuri nu urmează un tipar, fiecare elev are propria percepție despre noțiunile studiate. Astfel, se poate ca aceeași noțiune unora să li se pară simplu de înțeles, pe când altora să li se pară imposibilă. Însă, nu toate răspunsurile s-au referit la conținuturi matematice, unele răspunsuri înregistrate s-au legat de trăirile interioare ale elevului („nu pot fi atent mai mult de cinci minute”) s-au de factori externi („să înțeleg scrisul de mână al profesorului”). Întrebarea își dorește să scoată la iveală obstacolele diverse întâmpinate în studierea matematicii, obstacole ce scad motivația învățării.

În primul rând, faptul că  matematica nu reprezintă motivul principal pentru care studiază la liceul respectiv, ci este o materie secundară, un rău necesar pentru a ajunge să poată aplica meseria dorită. Elevii privesc această materie ca pe o obligație, unii aflând abia după ce devin elevi ai liceului tehnologic, că face parte din planul de învățământ și că urmează să susțină o probă scrisă la matematică la bacalaureat. Majoritatea acceptă situația și se străduiesc șă învețe, dar există și rebeli, care refuză să îți ia notițe sau să participe la oră. (fragment)